Európában szedik a legtöbb áldozatot a hőhullámok

Európában szedik a legtöbb áldozatot a hőhullámok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre idősödik a társadalom és egyre többen élnek városokban Európában, emiatt többen halnak a hőhullámok és a légszennyezés miatt itt, mint máshol a világon.

Európában halnak meg a legtöbben a klímaváltozás okozta hőhullámok miatt és idő előtt a légszenyezéssel összefüggésben – írta egy, a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány, amelyről az Euractiv számolt be.

A kutatásban részt vevő tudósok a klímaváltozásnak az emberek egészségére gyakorolt hatását vizsgálták. 40 szempontot vettek alapul, így például a zöld területekhez való hozzáférést a városokban, vagy a fűtés költségét. Arra jutottak, hogy a legfontos szempontok esetében egyre rosszabb a helyzet az egész világon.

Azt is hangsúlyozták, hogy különösen Európában súlyos gondot okoznak a hőhullámok és a légszennyezés, mivel egyre csak öregszik a társadalom és egyre nagyobb arányban városokban élnek az emberek.

2018-ban 296 ezren haltak meg a világon az extrém meleg miatt a statisztikák szerint, és az áldozatok közül 104 ezren idős európaiak voltak. A hőség és a szárazság miatt ráadásul egyre több erdőtűz üt ki, a füst pedig jelentős kárt okoz a környékbeli, ezt belélegző emberek szívében és tüdejében is.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség is arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai városok 99 százalékában egészségre káros a levegő minősége.

Hozzászólások