Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csányi Nikolett
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt a vendéglátóhelyeknek a túlélés volt az elsődleges, sokak ebben az időszakban sem mondtak le sem a környezetbarát működésről, sem a társadalmi felelősségvállalásról. A Felelős Gasztrohős és a Netpincér közös díjának közönségnyertesét, a Szabad Bisztrót látogattuk meg.

„Azt láttuk, hogy az elmúlt években a hazai vendéglátóhelyeknek is egyre fontosabb a társadalmi és a környezeti felelősségvállalás. A járvány miatt bár a hangsúly a túlélésre került, még így is voltak helyek, ahol fontosnak tartották ezt” – mondja Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Ezeket, a krízishelyzetben is felelősen működő, innovatív hazai vendéglátóhelyeket díjazta a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Netpincér közös kezdeményezése, amelynek a közönségdíjasa a hetedik kerületi Szabad Bisztró, ahol a hvg.hu látogatásakor éppen zöldségcurryt készítettek hajléktalanoknak.

A két éve indult bisztró alapítói, köztük Kiripolszky Csongor a belvárosi, kötetlen életérzést akarta visszahozni, azonban olyan étlappal, amely semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, hogy bebizonyítsa: igazából semmiről, sem az ízekről, sem a hangulatról nem kell lemondanunk ahhoz, hogy ne ártsunk a Földnek.  

Magyarország első vegán kocsmája tagja a Földijó termelőközösségnek, akiktől a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket is vásárolja, budapesti átvevőpontjaként kezdett el működni, továbbá az SZFE diákjainak is minden nap 5 adag vegán ebédmenüt biztosított az egyetemfoglalás alatt.

A hvg.hu videójából többek között azt is megtudhatja, hogyan vészelte át a Szabad bisztró a több, mint egy 1 éve tartó járványhelyzetet, hiszen 8 hónapja zárva vannak, valamint, hogy segítséget nyújt-e nekik, hogy a hétvégén megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, valamint kerthelyiségei.

A cikk a hvg.hu és a Felelős Gasztrohős Alapítvány együttműködése keretében született.

Hozzászólások