Egy kutatás szerint Magyarországon a turizmus, a mezőgazdaság és az egészségügy bánja, ha nem állítjuk meg a klímaváltozást

Egy kutatás szerint Magyarországon a turizmus, a mezőgazdaság és az egészségügy bánja, ha nem állítjuk meg a klímaváltozást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb ország gazdasága még akkor is megsínyli majd a klímaváltozást 2050-re, ha elérjük a párizsi megállapodásba foglalt klímacélokat.

A világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a svájci Swiss RE Institute publikált egy tanulmányt arról, milyen hatása lesz a világgazdaságra, ha nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen. Ehhez 48 országot vizsgáltak meg, amelyek együttesen a világgazdaság 90 százalékát teszik ki. A számításokban a természeti katasztrófák lehetősége mellett olyan szempontokat is megvizsgáltak, mint az emelkedő tengerszint, a csökkenő jövedelmek és a produktivitás.

Az eredményeik nem túl reménykeltőek:

A jelentés szerint a leginkább a kínai gazdaság sínyli majd meg a klímaváltozást: az ázsiai ország a GDP-je 24 százalékának, tehát majdnem a negyedének búcsút inthetne.

Az elemzők egy indexet is készítettek, amelyen az látható, egyes országok gazdaságai mennyire ellenállóak a klímaváltozással szemben. Ez alapján Magyarország a 21. helyet foglalja el, így középmezőnyben végzett, 19 százalékos GDP-veszteséggel, és a leginkább a turizmust, a mezőgazdaságot, valamint a hősokk miatt az egészségügyet érinti súlyosan a klímaváltozás.  

Nyitókép: Paul Hilton/Greenpeace

Hozzászólások