Toyota Hilux teszt: élmunkás fukszban

Toyota Hilux teszt: élmunkás fukszban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Biró Csongor

1967-es bevezetése óta világszerte több mint 13 millió példányban talált gazdára. A Frankfurti Autószalonon mutatkozott be az izmosabb, tisztább üzemű, technikailag fejlettebb, kényelmesebb és csicsásabb Toyota Hilux. A 2012-es modellévre új orrkialakítást kapott a Hilux. A nagy kocsi terepjárós karakterét hangsúlyozza az új első lökhárítóba vágott méretes légbeömlő, amit kétoldalt a beépített ködfényszórók határolnak. Kipróbáltuk a háromliteres motorral szerelt parádésan felextrázott változatát.

Az utastér személyautókhoz mérhető kényelmet és praktikumot kínál, az elődnél jobb minőségben. A középkonzol dísze a Toyota 6,1 hüvelykes, érintőképernyős multimédia egysége, a Toyota touch. A sötétebb színvilágot ezüst betétek egészítik ki, az ülések négyféle, strapabíró kárpitozással kérhetők. A vízszintes műszerfal új kialakítású alsó részen találhatók a manuális és automatikus klímaberendezés kezelőszervei. A vezető előtt elhelyezett műszeregységet is átdolgozták, így a számlapok jobban leolvashatók, az SR+ felszereltségi szinteken pedig új fejlesztésű - a Toyotákban megszokott - optitron műszereket építettek be. Modernebb a jó fogású kormánykerék, megtalálhatók rajta az audiorendszer és a bluetooth-os telefon vezérlői. Szintén ennek a felszereltségnek a jellemzője, hogy a tükörházakba irányjelzőket építettek.

©

Csicsás az autó, króm és kiegészítők mindenütt, a tolatókamera a hátsó támfalból figyel. Úgy néz ki, mintha pillanatragasztóval tették volna rá. Megnyugtattak, hogy gyári tartozék – mosóba azért nem mertem bemenni vele. A motorfedélre vágott méretes töltőlevegő-beömlő sportos jelleget is kölcsönöz a munkagépnek.

Az SR+ szinten alapáras Toyota touch rendszer AM/FM rádiót, CD/MP3 lejátszót, Bluetooth mobiltelefon-csatlakoztathatóságot és zenei streaming szolgáltatást, valamint a hordozható médialejátszók csatlakozására szolgáló USB aljzatot kínál, továbbá képes megjeleníteni az iPod albumborítókat. Mindezen felül a rendszer alapkiépítésben tartalmazza a tolatókamerát. Ennek képe a hátrameneti fokozat választásakor megjelenik a Toyota touch képernyőjén, elősegítve a manőverezést szűk helyen. Nélküle szűk utcákban elveszett - és nagy kárt okozni képes - tulkok vagyunk. Hangjelzés nincs, így ha elbambulunk, élőben nézzük, ahogy betolatunk a szomszéd kerítésébe. Olyan masszív a kocsi, hogy meg sem kottyan neki a drótháló.

Tesztautónkban ennél is fejlettebb, úgynevezett touch & go rendszer dolgozott. A rendszer a Bluetooth- és 3G-képes mobiltelefon segítségével kapcsolódhat a Google helyi keresés funkcióhoz. A Google térképek révén a célállomást a távolból, otthoni számítógépünkről is megadhatjuk – ehhez be kell jelentkezni egy online toyotás felületre. Emellett különféle érdekes pontok (POI) letölthetők, és úti célként beállíthatók.

A vezetőülés nem túl kényelmes, már rövidtávon is megfájdul a hátunk – cserében kakasülőn üldögélünk és fentről figyeljük a forgalmat. A váltóház széles, érződik, hogy a jobb oldali kormányzásra épült az autó (Dél-Afrikában gyártják) - emiatt kevés helye van a gázt taposó lábunknak. Ormótlanra méretezték a fűtő-hűtő-szellőző beömlő nyílást. Bezzeg a bal lábunk pihenhet – ötfokozatú az automatikus váltó. Van pár lassító, nyomatékátcsoportosító fokozata, tehetjük 4-be, 3-ba, 2-be, sőt 1-be is – ilyenkor maximum csak eddig vált fel. Lassú munkára, nehéz terepen való áthaladásra és mostoha körülmények közötti vontatásra alkalmasak ezek a fokozatok, felezővel még finomabban hasítunk át a legvadabb terepen is. Alapjáraton gázadás nélkül kúszik a Hilux.

A 2012-es Hilux kétféle Euro V-ös motorral rendelhető: az átdolgozott 2.5 D-4D erőforrással, illetve a 3.0 D-4D motorral. Mi ez utóbbit vittük el egy próbára. A Land Cruiserben a motor 190 lóerejével nem voltunk megelégedve, halvány volt a teljesítmény egy luxus terepjáróhoz képest. A Hiluxban azonban tökéletesen ellátta a feladatát a 171 lovas változata is, ennél nagyobb erőre nem volt szükség semmilyen helyzetben. A 2982 köbcentis, 16 szelepes, DOHC négyhengeres 3,0 D-4D közös nyomócsöves dízelmotor maximális forgatónyomatéka ötfokozatú automatikus sebességváltóval 360 Nm (1400-3200 fordulat/perc). A kizárólag összkerékhajtású kivitelben kapható 3,0 D-4D automatával 12 mp alatt éri el a 100 km/ó sebességet, a végsebesség 175 km/ó. Az EGR hűtő alkalmazása csökkenti a visszavezetett kipufogógázok hőmérsékletét, ezzel javítva az emissziós értékeket. A motort felszerelték koromrészecske-szűrővel, ami felfogja és regenerálja a kipufogógázban fellelhető koromrészecskéket, hatékonyan elégeti a szénmonoxidot és a szénhidrogéneket.

Bő tartalékkal bír a motor, padlógázra visszavált a váltó, nyomatékból könnyedén előzünk. Terepen amúgy sem a lóerők a legfontosabbak, hanem a megfelelő váltóáttételek, amelyből van dögivel a Hiluxban. A hátsókerékhajtás nem okoz meglepetést, csak laza, murvás, homokos talajon tudunk driftelni, az elektronika résen van, és ha szükséges, beavatkozik.

A motor hangjával elégedett voltam, nem recsegetett a reggeli mínuszokban sem, haladás közben pedig az elvárt zajszint alatt teljesített. Annyira halk volt a motor és a menetzaj - egy teherautós pickuphoz mérten - hogy sokkal inkább zavart az összerakás slendriánságából, illetve az olcsó anyagválasztás miatt egymáshoz súrlódó műanyagok visszafogott koncertje. Már 70 kilométer/órás állandó sebességnél nyomasztó a ciripelés. A kárpitok között megbújó rosszindulatú hangokat az okos navigációs- és zenelejátszó kütyü tiszta hangjaival oltottam ki.

A 600 kilométeres teszt során többnyire arra használtam az autót, amire az ilyen felszereltségű, közel 10 millió forintos pickupokat használni szokták: közúton és városban közlekedtem, terepet csak akkor látott alattam a kocsi, amikor kipróbáltam az offroad kapcsolóit. Hátsókerékhajtással 10 liter/100 kilométeres átlagfogyasztást mértem.

A terepváltó egyszerűen működtethető, összkerékhajtást menet közben, felezőt csak üresben kapcsolhatunk. Hepehupás úton érezzük a létravázas szerkezet hátrányát – terepen ezt áldjuk, a csavarodásokat ugyanis ez semlegesíti.

Az első kettős keresztlengőkaros felfüggesztés és a hagyományos hátsó laprugós híd együttes alkalmazásának köszönhetően a Hilux terheléstől függetlenül kiváló egyenesfutással, csekély oldaldőléssel és maximális kiegyensúlyozottsággal büszkélkedhet. 2,5 tonnás vontatmányt köthetünk utána, terepjáró-képességét szavatolja 292 milliméteres hasmagasság, és 30/19/25 fokos terepszögei.

A plató mérete nem változott, magassága 450 milliméter, hossza 1547, szélessége 1515 milliméter. Tesztautónkon látványos kiegészítőként platófedél volt, amelynek teleszkópos ajtaja külön zárható. A plató finom borítása láttán eltántorodtam attól, hogy trágyát szállítsak a Hilux-szal, de a toyotások megnyugtattak, vízhatlan a szövetborítás, úgyhogy rajta...

Csomagtartó egyébként nincs, azaz van, ha felhajtjuk a hátsó üléspadot, két fedhető lyukban találjuk a kötelező tartozékokat. Ezek mellé pár gomolyag zokni, pár doboz sör még befér.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

Hozzászólások