Tudományosan igazolva: ez a portugál szerpentin a világ legélvezetesebb útja

Tudományosan igazolva: ez a portugál szerpentin a világ legélvezetesebb útja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Évek óta eltérő eredmények születnek arról, hogy melyik a világ legjobb vezetési élményét kínáló útszakasza, mind vezetéstechnikai, mind pedig környezeti szempontból.

Az Avis autókölcsönző is kíváncsi volt erre, ezért különböző nemzetközi autóipari fórumok és klubok véleményei, valamint a médiában korábban megjelent információk során 25 olyan utat azonosítottak, melyek megfelelhetek a fenti kritériumoknak. Ezt követően egy speciális "képletet" alkalmazva tesztelték és sorrendbe is állították azokat. A képzeltbeli dobogó első helyén a portugáliai Pinhãóba vezető N-222 Pesoda Régua végzett.

Az amerikai autókölcsönző szakemberei az Avis Driving Ratio (ADR) kutatóival és szakértőivel közösen egy olyan képletet (Avis Route Formula) dolgoztak ki, mely segítségével vezetéstechnikai szempontból tudományosan is tesztelhetővé vált a világ 25 legszebbnek tartott útszakasza.

A fejlesztéshez felkérték a Warwick Egyetem atomfizikusát, Mark Hadley-t, aki meghatározta a tesztelendő utak jellegzetességeit a vezetési stílus, az átlagos gyorsulás, a keresztgyorsulás, a fékidő és a távolság vonatkozásában. A speciális, az autó típusát is figyelembe vevő képlet a cég presztízsflottájának egész sorára készült el: a Porsche Carrera 911, a Jaguar XKRS és a Mercedes E350 is saját formulát kapott. A gyakorlatban a legendás Forma-1-es pályatervező Hermann Tilke az ismert hullámvasút-tervező mérnökkel, John Wardley-vel közösen tesztelte a képletet.

„Az autóvezetésnek 4 fontos tényezője van: gyorsulás, vezetés, kanyarodás és fékezés. A kiváló teljesítmény feltétele ezen tényezők megfelelő egyensúlya. A gyorsulás, sebesség mellett a táj szépsége, valamint a kanyarok egyaránt próbára teszik a vezetési képességet” – mondta el a képlet kapcsán Haraszti Géza, az Avis magyarországi ügyvezetője.

A portugáliai Pinhão-ba vezető N-222 Pesoda Régua.

A teszt eredménye szerint a legjobb út a világon, az N-222-Pesoda Régua Pinhão felé Portugáliában, mely a Douro folyó mentén fut és lélegzetelállító kilátást nyújt a környező hegyekre, a táj borászataira, valamint Pinhão városára és a képlet alapján is kiváló 11:1-es eredményt hozott (11 másodperc egyenes szakasz jut egy másodpercnyi kanyarra). „Ez az idő pont elegendő arra, hogy a sofőr megcsodálhassa a környező tájat, mielőtt beér a következő kanyarba, ugyanakkor kihívásokkal teli vezetési élményt is kínál” – mondta el Haraszti Géza. Hozzátette: a 27 km-es útvonalon 93 kanyar követi egymást, gyakran változó szögekben.

A kaliforniai Highway 1 Castroville-ből Big Surig.

A második helyen a kaliforniai Highway 1 Castroville-ből Big Surba vezető szakasza végzett 8,5:1-es egyenes szakaszú és kanyar aránnyal. A világ harmadik legjobb útja az angliai A535, amely Holmes Chapelből vezet Alderley Edge-be, az egyenes szakaszok és kanyar másodperc aránya 8,4:1. Azoknak a sofőröknek, akik a valódi kihívásokat keresik, a japán Romantic Roadot ajánlják a szakértők, ahol a hajtűkanyarokkal tarkított szakaszon 2:1 az optimális egyenes-kanyar arány. Európában, Olaszország Amalfi-partja még ennél is izgalmasabb, éles kanyarokban gazdag vezetést kínál 1:1-es aránnyal. Ha valaki viszont inkább csendes, kevésbé izgalmas, de különlegesen szép környezetben futó utat választatna, akkor a legnyugodtabb a floridai Overseas Highway Long Key (1240: 1) az Egyesült Államokban.

Az angliai A535-ös út.

A Top25 útszakaszról és a versenyről bővebben: http://www.avisbestroad.com

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon!
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.