M. Richárd a bevont jogosítványa ellenére vezetett

M. Richárd a bevont jogosítványa ellenére vezetett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dózsa György úton két ember halálával végződött közlekedési baleset vádlottja magyarázattal szolgált tettére.

2017. május 15-én ketten életüket vesztették a Budapesten a Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében történt közlekedési balesetben. A baleset ügyében vádlott és jogosítványától a történeteket követően megfosztott M. Richárd előbb házi őrizetben, aztán pedig letartóztatásban volt, de idén februárban szívbetegsége és szívműtétje miatt kiengedték a börtönből.

A július 5-én, vagyis jövő pénteken bíróság elé álló férfi nemrégiben egy olyan videót osztott meg a világhálón, amin az látható, hogy a budakalászi Lupa Beach parkolójából kihajt egy sportkocsival.

A jogosítvány nélkül történő vezetés kapcsán az Indexnek sikerült megszólaltatnia M. Richárdot, aki ezt reagálta: "A Lupa egy magánterület, ott vezethetek, csak közúti forgalomban nem vehetek részt. Magánterületen az is vezethet, akinek nincs jogosítványa. Közúti forgalomban sofőrrel járok."

©

Az érvényben lévő KRESZ bevezető rendelkezései között, a rendelet hatálya címszó alatt az első paragrafus így fogalmaz: "E rendelet a Magyarország területén lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."

Tehát amelyik magánút nincs a külön jogszabályban meghatározott módon elzárva a közforgalom elől, azon az úton érvényes a KRESZ, vagyis a közúti közlekedési szabályai a magánúton vezető autósra is vonatkoznak.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény 220. paragrafusa szerint: "Aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi, szabálysértést követ el."

Amennyiben az engedélyhez kötött jármű vezetője nem rendelkezik járművezetésre jogosító okmánnyal, akkor a helyszíni bírság 45 000 forint, a pénzbírság pedig 90 000 forint.

M. Richárd idén tavasszal vásárolta meg legújabb Mercedesét, egy legalább 57 millió forintos Mercedes-AMG GT-R kupét.

"A drága autókra tök egyszerű a magyarázat. Mi foglalkozunk autókereskedéssel is, német autókat hoz be egy nagyon kedves barátom, egy német fiú, és tartós bérletbe adjuk ki őket. Ez egy teljesen hivatalos, a NAV által ellenőrzött cég, akin keresztül megy a dolog. Ezért fordul meg nálam nagyon sok drága autó" – nyilatkozta márciusban M. Richárd az Echo Tv Razzia című műsorának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.