Itt a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik

Itt a Pirelli okosgumija, ami az internetre csatlakozik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha már sütőből, hűtőgépből, párnából és akár zokniból is kaphatunk "smart" változatot, miért ne létezhetne okosgumi?

A Pirelli bemutatta a Smart Cyber Tyre-t, ami nem más, mint egy érzékelővel, processzorral és kommunikációs elektronikával felszerelt csúcsmodern személyautó gumiabroncs. Az újdonság folyamatosan figyeli az aszfaltot, és amennyiben például aquaplaning jelenséget érzékel, akkor a szupergyors, valamint késleltetés nélküli 5G-hálózaton keresztül az útvonalon ugyanabban az irányban hátrébb közlekedő autó számára figyelmeztető jelzést küld.

És a következő autó már úgy érkezhet a veszélyes helyszínre, hogy az automatika optimális beállításra kapcsolja a motorvezérlést, a menetstabilizátort, illetve a felfüggesztést. Az új elektronika ezenkívül a profilmélység, a guminyomás, a gumihőmérséklet és a többtengelyű gyorsulási értékek monitorozására is alkalmas.

A Pirelli első körben egy P-Zero Trofeo abroncsba integrálta a smart technológiát, a gumikat pedig egy Audi A8-asra szerelték fel, mely a tesztek során sikeresen kommunikált a mögötte érkező Audi Q8-assal. Azt egyelőre nem tudni, hogy az okosgumi pontosan mikor és milyen áron debütál majd a kereskedelmi forgalomban.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások