Hercsel Adél Kult

Halál Csipkerózsikára? Éljenek a "feminista" mesék?

Vajon mit veszítenek, ha veszítenek egyáltalán a kislányok, ha kizárólag megmentésre váró, „passzív” hercegnőkről szóló tündérmesékkel találkoznak? Egyáltalán hogyan hatnak a mesék a női szerepek megélésére? Mennyiben befolyásolja a lányok mentalitását és későbbi esélyeit, ha gyerekként nem igazán találkoznak kiemelkedő női teljesítménnyel? Szakértőket kérdeztünk egy új piaci trendről, a gyerekkönyvpiac "feminista" fordulatáról.

hvg.hu Élet+Stílus

Ákos: A jövő tavasz forró időszaknak ígérkezik

Kovács Ákos valószínűleg épp a választások hétvégéjén ünnepli koncerttel az 50. születésnapját a MüPában, de mint mondja, nem tehet arról, hogy ekkor született. Úgy gondolja, mivel az ellenzéknek nincs vesztenivalója, majdnem bármilyen eszközt megengedhet magának, hogy rombolja az esélyes vetélytárs pozícióit.

hvg.hu Kult

Ákos és a nők dolga: nagyon kiakadt a menedzsment a reakciótól

A „Szegedi Kovács Ákos Fanclub” arra hívta fel a figyelmet, hogy a zenész nem sorolta fel a nők feladatai közt, hogy az ő koncertjeit látogassák. Ezért arra biztatták a női rajongókat, hogy váltsák vissza a koncertjegyeiket. A "dalcsináló úr" menedzsmentje érdekes levelezésbe kezdett a klubbal.

Hercsel Adél Plázs

"A nők ma leginkább egymásnak akarnak megfelelni"

A nagy egyenjogúsítás közepette a reprodukción túl már nem is igazán látjuk a nő és a férfi közti különbségeket - véli a nemrég megjelent Anyátlan nemzedék kötet két szerzője. C. Molnár Emma és Hidas Judit szerint azért találkozunk egyre törékenyebb párkapcsolatokkal, mert a mai világ a szerepek tekintetében nem tud újat mutatni a nőknek, s ők inkább a régi szerepek sokaságát próbálják felvenni. Ezek azonban így megvalósíthatatlanok. Lehet-e egy férfi boldog a mosogatástól? Miért járnak közösen pisilni a nők? Mennyiben mutat negatív példát a Szex és New York sorozat?

MTI Instant tudomány

Tanulmány: "Férfibetegség" az önelégültség

31 évnyi kutatás, 475 ezer ember megfigyelése után állapították meg amerikai kutatók, hogy a férfiak több nárcisztikus személyiségjegyet hordoznak magukban. A nárcizmus növeli az önbecsülést, az érzelmi stabilitást és a vezetői szerep betöltésére való hajlamot. A nőket ugyanakkor már kiskoruktól fogva arra nevelik, hogy elnyomják magukban a nárcisztikus vonásokat. Öntelt viszont a nőkből is van bőven.

MTI Itthon

Tárki-tanulmánykötet: így változik a nők és a férfiak szerepe

A nők és a férfiak helyzetével, egyebek mellett családon belüli szerepükkel, munkaerő-piaci helyzetükkel, esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozik a Tárki Társadalomkutatási Intézet Szerepváltozások 2011 című tanulmánykötete, amelyet csütörtökön mutattak be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.

hvg.hu Napi merítés

"Nem vagyok feminista, de..."

Egyre több szó esik hazánkban a feminizmusról. A gond csak az, hogy inkább önző különcségként jelenik meg, semmint pozitív értékként - olvasható a Méltányosság-blog friss bejegyzésében.

HVG HVG Hetilap

Házimunkák: aszimmetrikus családi szereposztás

A családon belüli házimunka alapján a legegalitáriusabb társadalomnak a svéd számít, a nők azonban 60:40 százalékban ott is több ilyen terhet cipelnek. A legnagyobb eltérés a két nem otthoni szerepvállalása között Olaszországban és Spanyolországban mutatkozik.

hvg.hu Plázs

Hol a nő helye?

Manapság a nők már kormányok élén állnak, vállalatokat vezetnek, és nagyjából a világ munkaerőpiacának felét teszik ki, ám egy világméretű felmérés szerint minden negyedik ember – főként a fiatal korosztályból – a nőket visszaküldené a tűzhely mellé.


A címlapról ajánljuk