hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
A reggeli étkezés jelentőségét csak a legádázabb diétaguruk kérdőjelezik meg, de zöldségnek, gyümölcsnek ők sem mernek tilalomfát állítani. Nincs mese, a napot fel kell turbózni. Sokszor azonban marad egy üres kávé vagy tea, kutyafuttában egy keksz. Kevés az időnk a reggeli rohanásban főzőcskére, komótos falatozgatásra. Gyors receptek, megszokott, jól bevált ízekkel.
A Michelin Main Cities of Europe elnevezésű kalauza alapján megmaradt Európa kulináris kettéosztottsága, hiszen a kiadványban szereplő 324 csillagos étteremből csupán kettő található a volt szocialista blokkban, ráadásul azok is szinte egymás mellett, a cseh fővárosban vannak - írta a keddi Napi Gazdaság.
Bár a gazdasági válság hatására a légitársaságok kétségbeesetten igyekeznek költségeket csökkenteni, a gasztronómiára mégis többet költenek. Az ok: az első osztályú utasok gyakran a felszolgált ételek minősége alapján döntik el, melyik társasággal repüljenek.
Amióta 2002-ben megnyílt Washington DC-ben a Nemzetközi Kémmúzeum, nem ritka, hogy egy asztalhoz ülnek az ellenséges titkosszolgálatok képviselői az épülettel szomszédos Émile Zola étteremben.
Akik naponta megisznak egy pohár bort, azok jelentősen csökkentik a nyelőcsőrák kifejlődésének kockázatát. A borivók és bortermelők szempontjából egyaránt biztató hír a Gastroenterology szakfolyóirat márciusi számában jelent meg.
A japánok közül sokan a vaktában összehozott csoportos randikon, főzőtanfolyamokon remélik megtalálni életük párját. A "gokon", vagyis a tervezett találkozó annyiba kerül, mint egy éttermi vacsora, és mostanában az egyik legelterjedtebb módszer az életre szóló pár kiválasztására a japán fiatalok körében.
Március elején Tokióban, a világ egyik legrangosabb élelmiszereket és italkészítményeket felvonultató kiállításának magyar standján egy különösen jó fajtatulajdonságokkal bíró paradicsompaprika debütált, amely hamarosan megkezdheti kulináris karrierjét Japánban.
A szép, elegáns bordói cuvéek méltán elismertek a Villányi borvidéken. A napokban egy olyan újdonság került ki innen, amely a helyi fajtákból építkezik, és jelképezi a borvidék régi-új arculatát, ízeit.
A japán és a magyar gyomor közti különbség meglehetősen nagy. Még nagyobb viszont a mentalitásbeli differencia, és erre remek példa egy bizonyos, egyszerű étel.
Hatalmas divatja van az elköltözünk-letelepszünk-főzőcskézünk könyveknek. Különösen azok számíthatnak nagy népszerűségre, amelyek legendás helyeken játszódnak. Frances Mayes Toscanában vett házat és szeretett bele a környékbe, Tom Stone Görögországban próbálkozott, Susan Loomis pedig egy röpke párizsi kaland után a francia vidéket, Normandiát választotta.
Téves az a felfogás, mely szerint a proteinek és állati zsiradékok nélküli táplálkozás károsítja a szexuális életet. Legalábbis ezt állítja az olasz vegetáriánusok szövetsége.
Sorozatunk második állomása a budapesti Four Seasons Hotel, azaz a Gresham-palota. Kitűnő olasz-magyar konyhájáról hírneves étterme, a Páva a közelmúltban zárt be,illetve alakult át rendezvényteremmé. Így különösen érdekelt minket, át tudja-e venni az étterem szerepét a Gresham Kávéház .
Mindenhol, minden ünnepnek megvannak a maga sajátos étkezési szokásai. A zsidó naptárban a történelmi zarándokünnepek és emléknapok mellett van egy olyan jeles dátum, amit az öröm, a nagy evés-ivás jegyében köszöntenek. Ez a Purim, a zsidó farsang, amelyet mostanság ünnepelnek. Ilyenkor készítik a legkülönlegesebb süteményeket.
Három napig vendégeskedett a múlt héten Budapesten Yves Thuriès, francia cukrász és Michelin-csillagos szakács. A Costes étterem meghívására Trilógiák címmel mutatta be 21. századi konyhaművészeti koncepcióját. Interjúnk a mester itt tartózkodásának második napján készült.
A nagy tavaszi méregtelenítő és fogyókúrák egyik aduásza a cékla. De ott a helye a mindennapok konyhájában is.
Budapesten egyre több, elsősorban felsőkategóriás étterem kerül ukrán üzletemberek tulajdonába, akik Magyarországra mentik a pénzüket; a Világgazdaság úgy tudja, a fővárosban eddig nyolc-tíz luxuséttermet vettek meg ukránok.
Royal Hospital Road 68: a Magyarországon is egyre ismertebb és népszerűbb sztárséf, a konyha ördögeként emlegetett Gordon Ramsay három Michelin-csillagos londoni étterme. Szerzőnk néhány hete a gasztronómia egyik csúcskonyhájaként nyilvántartott chelsea-i szentély vendégeként tölthetett el pár felejthetetlen órát.
Nagyanyáink, dédanyáink, ük, sőt még korábbi felmenőink is ismerték, sőt előszeretettel használták azokat az eljárásokat, amelyek ugyan hangzatos névvel, de legújabb kori vívmányokként masíroznak a mai konyhákba. Manapság már gyakori, hogy egy trendi étterem étlapján, nem minden szót értünk, mert a technológia átnevesíti az egyes fogásokat.
Elengedtük a farsang farkát, húst hagytunk, torkoskodtunk. Most mit együnk? Eljött az ideje, hogy elkáposztásítsuk a káposztás tálat. Amit igencsak lebecsülünk, ha nem lapul benne jókora dagadó, kövérkedik töltelék, kolbász.
Úgy tűnik, a vendéglősök egy része igencsak tiszteli a néphagyományt. Szó szerint értelmezi a torkos csütörtököt. Legalábbis, ami a farsangból maradt ételek elfogyasztásának szokását illeti. Ráadásul még ismerik egyéb elnevezéseit is a jeles napnak: zabáló avagy csonka csütörtök.
Orbán egy konferencián tart előadást, Salvininek az olasz vasúti meghibásodásokkal kell majd foglalkoznia.
A Biró Ferenc elleni egyik vád, hogy az ingatlanjára költötte a hatóság pénzét.
Nemrég igazolta le Curtist a NER, erre jön Majka, és azt üzeni, hogy a politika megveti és kineveti az embereket.
A koncepciótervek már készen vannak, 2026-ban kezdődhet a Városháza Park kialakítása.
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.