hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
Pentekosztesz – lehetne egy görög szakács is, vagy egy jó kis mediterrán fogás, de a gasztronómiában még senkit sem ihletett meg a jelentése: ötvenedik. Viszont a Pünkösd tőle örökölte a nevét, lévén mozgó ünnep, mindig ötven nappal húsvét után. A régiek rendesen ettől a naptól jegyezték a nyár bevonulását.
Stabil lipótvárosi sarok. Valaha népszerű talponálló volt itt, majd Borsodi Söröző, ma pedig visszafogott ízléssel berendezett, jól szellőztetett, galériával bővített étterem, Rokfort néven.
Május végétől grillestek várják a gasztronómia kalandozóit Agárdon, ahol a hagyományos és a különleges pálinkák, valamint a hazai konyha ízei mellett kulturális programok is szerepelnek az étlapon.
A program célja felhívni a figyelmet a borfogyasztás kedvező élettani és betegségmegelőzési hatásaira.
A gyorsétteremláncok jó része a kilencvenes években nagyot bukott a magyar piacon. Az eddigi sikertelenség oka abban állt, hogy a helyi igényekhez nem megfelelő mértékben alkalmazkodtak az éttermek. A hazai fogyasztói szokások változása a gyorséttermi láncoknak kedvez, de a helyi ízlést is figyelembe kell venniük a vállalkozóknak.
Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy étterem a turistákból akar megélni. Főleg, ha a Váci utcában működik. Mindenféle kapható, a kérdés csak az, meg tudjuk-e fizetni, s megéri-e.
A magyar bortermelő tájak között az Etyek-Budai Borvidék alighanem különleges és fontos szerepet fog betölteni. Bár pontos helyét még keresi, a főváros közelsége, természeti szépségei, kiváló termőhelyi adottságai s néhány turisztikai szempontból is vonzó beruházás (filmstúdió, golfpálya, lovaspóló pálya, horgásztó stb.) miatt a szép tájat, az izgalmas programokat és a jó borokat kedvelő utazók egyik fő magyarországi célpontjává válhat. Belestünk a kulisszák mögé.
Az eper annak idején Ázsiából elterjedve hódította meg az élvezeteket kedvelő klasszikus görögöket. Már ők is tudták, könnyen erjedő gyümölcs lévén nem tanácsos mézzel édesíteni. De cukrozni is fölösleges.
Igazi ízkavalkáddal várják az ínyenceket a pünkösd utáni első héten a Millenáris Parkban. A Budai Gourmet Bor- Pezsgő- és Sajt Fesztivált az idén harmadik alkalommal rendezik meg.
Az amerikai piacon Sumseeds néven hozták forgalomba a felturbózott pirított napraforgómagot.
A Gfk Piackutató kétévenként készíti el felmérését a táplálkozási szokások változásáról. Az idei felmérés több meglepő adattal szolgált: egyre többen választják a vacsorát fő étkezésnek, egyre többen „nassolnak” két étkezés között, és egyre jobban eltérnek a lakosság különböző szegmenseinek étkezési szokásai.
A Liszt Ferenc tér mára a gasztronomok mumusává vált. Főleg nyáron aggasztó a helyzet errefelé, legalábbis, ami a vendéglátást illeti. Ilyenkor mindegy, hogy mit, ki, milyen áron és hogyan kínál, a tér tömve van. A népek csak jönnek , jó mélyeket szívva e sajátos városi szubkultúra levegőjéből. Szó sincs arról, hogy egy bizonyos étteremhez ragaszkodnának, kulináris kalandokat keresnének. A Menza talán kivétel. Mindenestre üdítő színfolt a tér palettáján.
Információink szerint a világhírű kávézólánc, a Starbucks legkésőbb 2008-ban megnyitja első üzleteit hazánkban, együttműködve a wroclawi AmRest (American Restaurants) céggel. A vonatkozó előszerződést aláírták, az előkészületek megkezdődtek.
Édesszájúak és a sós ételek kedvelői egyaránt örülhetnek, mert ingyen derelyét kóstolhatnak május 19-én az Egerhez közeli Nagytályán, az ország első derelye fesztiválján.
Az Isztriai félszigeten a falusi vendéglátó portákon újra az étlapra kerülnek az őshonos szarvasmarhából készült ételek.
Minden borban tükröződik a borász karaktere - vallja Bock József, a vezető villányi borász-triumvirátus tagja, aki éppen tíz esztendeje lett az év borásza, s azóta számos hazai és nemzetközi elismerést gyűjtött be. Meg merte tenni azt, amit Magyarországon más borász még soha: ha szűkebb nyilvánosság előtt is, de végigkóstoltatta tizenöt évjárat borát – a Bock Cuvée-t 1991-től 2005-ig.
Egy környezetvédelmi tanácsadó cég és néhány fejlesztő olyan minőségét hosszan megőrző ételcsomagolást fejlesztett ki, mely gőzölgő főtt rizst készít kizárólag hidegvíz hozzáadásával.
A tavalyi „Nagy Ízutazás 2006” kampányév egyik legjelentősebb eseménye a Nyitott Pincék Napja volt, amelyet idén – a nagy sikerre való tekintettel – ismét megrendez a Magyar Turizmus Zrt., a Nyitott Pincék Szövetsége és a Bacchus Arts Stúdió. A hazai borturizmus élénkítése érdekében szervezett akció ezúttal három napon át tart. A pünkösdi hosszú hétvégén országszerte több mint 100 pincében várják a vendégeket ingyenes, illetve kedvezményes borkóstolóval.
A pezsgő eleganciát és meghittséget kölcsönöz az ünnepeknek. Sorozatunk mostani részében Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere útmutatásai alapján ismerkedünk meg a különböző pezsgőkészítési eljárásokkal, és a fogyasztás aranyszabályaival.
A borról mindenkinek jó élményei vannak. Legyen szó a Magyar Szőlő-és Bortermelő Szövetség új elnökéről, a magyar-szlovák borúrtól vagy egy borfaluról Veszprémben, a lényeg, hogy szervesen kapcsolódjon a borokhoz...
Frissítés: eloltották a tüzet, de még késések és terelések vannak a vasúti forgalomban.
David Lynch volt a rendszerváltó közép-kelet európai filmfogyasztók vizuális védőoltása a nyugati kultúra befogadásához...
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.