szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi két, nagy sikerű fesztivál után az idén márciusban a Falk-Art-tal nyitották a szezont a galériások. Legutóbb április 12-én a Pintér Galériában került sor az Első Pesti Borrandevúra.

 A HEAD-V Events és a Biarritz Étterem közösen azokat hívta éjszakába nyúló randevúra a Pintér Galéria 1800 négyzetméteres alagsorába, akik szeretik a bort, az ínyencségeket,  Duke Ellingtont, és az antikvitásokat.

Az Első Pesti Borrandevúra keresztelt gasztronómiai, társasági és jótékonysági esten – Gráf József földművelésügyi miniszter és Rogán Antal V. kerületi polgármester fővédnökségével - kilencfogásos menüt szolgáltak fel olyan neves borászok boraival, mint Légli Ottó és Gál Tibor. A rendezvényen a Patrícius Borház nedűi is asztalra kerültek.

A szervezők ígérik, lesz folytatás. A későbbi borrandevúkon az első eseményen megjelent vendégek és meghívottaik vehetnek majd részt. A Borrandevú-sorozat jótékonysági est is egyben: a helyszínen vásárolható tombolából befolyt összeget a Gyermekrák Alapítvány javára ajánlják fel.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló III.

Hogy ki, melyik fajtájú és színű bort részesíti előnyben, ízléstől és a mellé felszolgált ételtől függ. Egyes vélekedések szerint bonyolultabb a fehér borból nagyot alkotni, mert míg a vörös szőlő íze, illatjegyei meghatározóvá teszik a karakterét, a fehér szőlőhöz nagyon kell érteni, hogy előcsaljuk a megfelelő ízt.

hvg.hu/MTI Gasztro

A brüsszeli borreformterv éles bírálata

A versenyfeltételek romlásához és koncentrációhoz vezethet az Európai Bizottság javaslata. Az európai borászat jelentős átalakításáról szóló jelentést az EU- parlament plenáris ülésén megszavazták a képviselők.

Gasztro

Majdnem mindenki lehet borkóstoló I.

Sorozatunk a laikus borkedvelőknek szól. Azoknak, akik szeretnének eligazodni a boltok polcain sorakozó, megszámlálhatatlanul sokféle bor között úgy, hogy közben a kóstolás tudományába is beletanulnak.

MTI Gazdaság

Zöld utat kapott a bormarketing

Egy hosszú ellentmondásos folyamat lezárásaként hétfőn megoldódott a bor közösségi marketingjének magyarországi finanszírozása. A járulékfizetésből számottevő bevétel előreláthatóan csak ez év utolsó negyedévében várható.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló II.

Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkostoló IV. - Technikák és praktikák

Már azt is nagy misztérium övezi, hogy mikor kell leszedni a szőlőszemeket, hogy a legjobb minőségű bort készítsék el belőle. A szőlőszüret után még az eljárás és az érlelés mikéntjéről is dönteni kell. A borászoknak, azaz a borkészítő mestereknek megérzéseik, szaktudásuk és tapasztalataik alapján kell cselekedniük. Hogy milyen eredménnyel, az csak később derül ki, amikor a bor elkészült.