Mire jó a muffin sütőforma? - recept
Van már évtizede is, hogy kitört a muffinláz, és aki csak tehette, beszerezte a spéci sütőformát szenvedélye tárgyának ideális megtestesítésére. Mára sok háztartásban porosodik legalább egy, külön erre a sütire kialakított, több lyukú alkalmatosság. Mit kezdjünk vele, ha már új időknek új szele fúj a konyhában?
Mi tagadás nemcsak a muffinnak, de állítólag már a macaronnak is befellegzett – jó, hogy a kis hisztis és hívei nem tudnak róla - , legalábbis 2013-as trendi konyhatündér minimum cupcake-t, popcake-t, gyümölcshabos kanapét, eclair fánkot, churros-t. cronutot gyárt. A speciális, kis mélyedésekkel kialakított, általában 6-12 darabos sütőforma meg parlagon hever. Pedig sokkal többféle felhasználási módja van, mint amit a neve sugall.
Szűk körű közvélemény kutatást tartva ez még inkább igazolódni látszott, hiszen a kérdésre, hogy muffinsütésen kívül mégis mire lehetne még használni, igazán frappáns válaszok érkeztek. Hobbikertészek palántázásra találták alkalmasnak, ezerkezű házi emberek szegek és csavarok átlátható rendszerezőjét látták benne, míg irodakukacok gemkapcsok, színes fejű gombostűk, apró stickerek tárolójaként használnák. Mi viszont mégiscsak a konyhában tartanánk.
A kis csészeszerű mélyedéssel bíró formák több tucatnyi lehetőséget kínálnak arra, hogy a megszokott, és lehet, már kissé megunt konyhai szüleményeinket megújítsuk. Összeszedtünk egy csokorra, azaz legalább egy sütőformára való ötletet.
TIPPEK, TRÜKKÖK, TANÁCSOK:
Először maradjunk a muffinokhoz legközelebb eső édességek közelében.
- Minden sütés nélkül készült desszert vagy torta elkészíthető mini formában is. Bár kicsit időigényesebb, de az eredmény megéri. Az aprócska torták, főleg, ha egymás mellett sorakoznak, igazán ellenállhatatlanok. Ha az édesség krémjében zselatin is van, akkor az is előny, hogy a kisebb térfogatú krém gyorsabban megszilárdul, így előbb lesz tálalható a süti.
- A kelt tésztából készült csigaformákat is érdemes muffinsütőbe költöztetni. Átmérőjüket tekintve készítsünk egy kicsit kisebb csigákat, mint a csészék átmérője, helyezzük a formába, hagyjuk kis ideig kelni és tegyük a sütőbe. Mivel szélességében a kelt tészta már nem tud terjeszkedni, magasságában fogja ezt megtenni, így ha hiszik, ha nem, rózsaformát vesz majd fel.
- A rizsfelfújt is újszerűen hat mini formában.
- Soha ne feledkezzünk meg arról, ha sütést igénylő édességet készítünk muffin formában, akkor az elkészítési idő a megváltozott, mini méret miatt jócskán lerövidül, mivel a kisebb térfogatú tészta hamarabb átsül.
- Szinte az összes rakott ételt elkészíthetjük muffinsütőben, a mini forma az újdonság erejével hat majd. De nemcsak a nagysága, hanem kicsit az állaga is változhat, a pereme ropogósabb lehet.
- A darált húsos fogások, különböző fasírtok is nagyszerűen süthetők ebben az alakzatban. Ha muffinpapírt is használunk, a húsmuffinok könnyedebben ehetőek kézben, kifejezetten házibulira kínálkoznak.
- A bundás kenyér puffancs kicsik és nagyok kedvence lehet, reggelire vagy vacsorára. A kicsit megszikkadt kenyeret áztassuk be tejbe, nyomkodjuk ki, keverjük össze annyi tojással, amennyit felvesz, dúsíthatjuk reszelt sajttal, szalámi darabokkal, sonkamaradékkal, felaprított zöldséggel ízlés szerint. Töltsük a muffinsütő kikent mélyedéseibe és 10-12 perc alatt, 180 fokos előmelegített sütőben süssük meg. Légiesebb változatot akkor kapunk, ha a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a tojásos-kenyeres masszához.
- A tojás alappal készülő frittata receptek ebben a formában a legkívánatosabban testesülnek meg. Bármelyik felfújt kiválóan elkészíthető muffinsütőben.
- De kibélelhetjük a muffincsészéket leveles tésztával, és kedvünkre tölthetjük.
- Az egyik legkedveltebb köret, a krumplipüré is megújulhat. Osszuk három részre, az egyik adaghoz keverjünk spenótot, a másikhoz apróra reszelt sárgarépát, a harmadikba egy kevés tejfölt pár gerezd zúzott fokhagymával és rétegezzük a „csészékbe”, 10-12 percig süssük 180 fokos sütőben és még melegen tálaljuk a trikolorban pompázó köretet.
Recept
ZÖLDSÉGES-SAJTOS FRITTATA
8 egész tojás
120 ml tejszín
8 dkg reszelt ementáli sajt
1 közepes fej lilahagyma apró kockára vágva
2 evőkanál zsemlemorzsa
10 dkg szárított paradicsom, kockáéra vágva
5 dkg összemorzsolt feta sajt
1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
egy csipet frissen őrölt szerecsendió
2 evőkanál olvasztott vaj
só
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A muffinforma mélyedéseit ecsettel kenjük ki egy evőkanál olvasztott vajjal és hintsük be körben zsemlemorzsával.
Keverjük össze a felvert tojásokat a többi hozzávalóval a feta sajton kívül, majd osszuk szét a csészékbe. A tetejét szórjuk meg a feta sajttal, és kenjük meg a maradék olvasztott vajjal.
Tegyük a sütőbe, és süssük 25 percig.
TÖLTÖTT GOMBA BACON KÖNTÖSBEN
12 fej gomba, akkora, ami a muffinsütőbe belefér
12 hosszú szelet bacon
45 dkg csirkemáj
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 tojás
1 szikkadt zsemle
2 evőkanál olaj
tej
5 dkg őrölt dió
2 közepes körte, megtisztítva, apró kockára vágva
só, frissen őrölt fekete bors, teáskanál kakukkfű
A szép hosszú szelet baconokat vágjuk félbe és béleljük ki vele a muffinsütő mélyedéseit kereszt alakzatban úgy, hogy a végeik túlnyúljanak a „csészéken”.
A gombát mossuk meg, távolítsuk el a szárát, és helyezzük rá a baconre az üreges oldalával felfelé.
A zsemlét vágjuk kockára és áztassuk tejbe. Mielőtt a töltelékhez adnánk, nyomkodjuk ki
A csirkemájat tisztítsuk meg és kés élével kaparjuk pépesre. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a májat és a többi hozzávalót, 5-6 perc alatt pirítsuk világosra. A májas tölteléket kanalazzuk a gombafejekbe, a baconnal takarjuk be, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.