szerző:
-k-
Tetszett a cikk?

A klasszikus sonka–tojás–torma hármas mellé a legtöbb helyen elsősorban bort kínálnak. De a sörkedvelőknek ilyenkor sem kell úgy tenni, mintha szívesen váltanának, hogy ne nézzék le őket. Igenis a húsvéti fogásoknak is megvannak a sörpárjai.

 Hallgassunk Vásárhelyi István sörgasztronómusra, és tuti, hogy nem fogjuk megbánni. Amint mondja, a világos lágerek jellegzetes száraz enyhén zöldséges-fűszeres ízükkel, friss malátás zamatukkal remekül illenek a sovány sonkákhoz, és a hozzájuk kínált torma vagy friss retek még inkább kiemeli a sör elegáns enyhén száraz komlósságát.

Azaz a hazai kínálatot mindig is jellemző világos sörök mindig is ideális kísérő lehettek a legjellegzetesebb húsvéti ételeknek. Ám manapság, mivel igen bőséges a sörválaszték, akkor sem követünk el vétket, ha a főtt tojáshoz egy stoutot, vagy a füstölt sonkához egy erős búzasört kínálunk –– tesszük hozzá.

Báránysülthöz  Scotch Ale, a nyúlpaprikáshoz egy jó pilseni, a húsvéti kalácshoz egy belga gyümölcsös ale – ez már Vétek György sörszakértő gasztronómiai újságíró ajánlata a húsvéti menühöz. Szerencsére a hazai választék elég szép ahhoz, hogy minden fogáshoz megtaláljuk az ideális sört! 

Tavaly ilyenkor, már gondosan elemeztük, a húsvéti söröket, vagyis az ünnep alkalmára főzött, jellemzően erős testes söröket. Ilyeneket Angliától, Németországon át, egész Magyarországig, egyre szélesebb kínálatban találhatunk.

©

Érdekesség az újabban ismét divatos különlegesség, az úgynevezett zöld sör. Ezt eredetileg az írek védőszentje, Szent Patrik tiszteletére, március 17-én készítették, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt. A készítés szó nem véletlen, hiszen ezt a fajta zöld sört valamilyen világos sörhöz adott zöld vagy kék színű likőrrel, rosszabb esetben ételszínezékkel állították elő, annak az ünnepnek a tiszteletére, melynek alkalmából, az ír közösségekben világszerte minden zöldbe borul.

Az öreg kontinensen a húsvétra főzött zöld sör fogalma mást jelent, akár a német, akár a cseh söröket vizsgáljuk. A zöld sör színét, nem csak a fűszerezésükhöz használt növény – leggyakrabban a csalán –, hanem némi étel színezék, mint a chlorphyll vagy a kék-zöld alga adja. Ma már annyira divatba jött a húsvéti zöld sör, hogy egyre több cseh kocsma kínálatában találkozunk és többféle zöld sör – például a Dudák, a Konrad, a Litovel vagy a Primátor – kapható a budapesti cseh sörözők kínálatában is. A zöld sörökben, a klasszikus sörök ízeitől eltérően, azok komlós–malátás karakterét némileg tompítva, egyfajta füves jelleg, a zöldteák zamatát idéző íz jelenik meg.

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

A Time magazin szerint végül leválthatja a telefonokat a Microsoft Surface Duo

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak