szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem 1,75 százalékkal, mint korábban jeleztük, hanem 3 százalékkal csökken az idén a világgazdaság kibocsátása - jelentette ki csütörtökön Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

A fellendülésnek, ami egyelőre 2010-ben várható, az üteme még bizonytalan és a jelenlegi válság utóhatásait a fejlődő országok még az eddiginél is jobban megérezhetik, kilátásaik egyre sötétebbek - nyilatkozta az elnök.

Zoellick arra figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban sokkal erőteljesebben kell mozgósítani a pénzintézet forrásait a szegény országok javára, mert "magas árat fizetnek egy válságért, aminek nem okozói". A bankelnök úgy becsüli, hogy az idén a fejlődők finanszírozásában a szükségeshez 350-630 milliárd dollár hiányzik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Felborult a világgazdaság erőeloszlásának évszázados rendje

Az idén 50 százalék alá csökken a legfejlettebb nyugati gazdaságok részaránya a világgazdaság össztermék-értékében (GDP), áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató központ kedden kiadott elemzésében, amely szerint a recesszió miatt a korábban vártnál évekkel előbb következik be ez a fejlemény.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: hátramenetben a világgazdaság motorjai

A világgazdasági összkibocsátás (GDP) kétharmadát adó húsz legnagyobb gazdaság közül 17 recesszióban lesz az idén, és a bankrendszerek kényszerű újratőkésítésére indított programok is hatalmas terheket rónak ezekre az országokra, áll a Standard & Poor's Londonban kiadott átfogó szuverén adósi helyzetértékelésében, amely szerint az amerikai bankszektor tőkepótlására fordított összeg meghaladhatja az éves amerikai GDP-érték 13 százalékát.