szerző:
MTI

Még az idén az első fél évben meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek csökkentik az élőmunka terheit - mondta Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hangsúlyozta: be kell gyújtani a gazdaság motorjait, ehhez pedig csökkenteni kell a gazdaság terheit, a legfontosabb az élő munka terheinek mérséklése, de mindez csak a büdzsé egyensúlyának megőrzésével lehetséges.

A gazdasági miniszter az MR1-Kossuth rádió reggeli adásában szerdán kijelentette: Magyarország legnagyobb problémája előre tekintve az, hogyan lehet ismét felzárkózó pályára állítani a gazdaságot, hogyan nőheti ki az ország az adósságát, hogyan lehet biztosítani az életszínvonal folyamatos emelkedését.

Az adócsökkentés szerinte adóátrendezéssel vagy kiadáscsökkentéssel lehetséges. Az MR1-nek nyilatkozva a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok és a személyi jövedelemadó csökkentését nevezte fontosnak, nem jelölve meg, hogy ez milyen adók emelésével ellensúlyozható. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezzel együtt a szociális támogatások rendszerét is úgy kell módosítani, hogy az minél inkább ösztönözzön a munkavállalásra. "Nagyon kevés ember nagyon sok adót fizet ma, miközben sokan kívül vannak a rendszeren" - tette hozzá.

Csökkenteni kell a foglalkoztatást, a munkavállalást terhelő adókat, az szja-t, a tb-járulékokat, ehhez kell megtalálni az eszközöket. Összességében Magyarországon több adót kivetni értelmetlen lenne, mert az tovább rontaná a növekedési esélyt - fogalmazta meg ugyanezt a gondolatot a miniszter még hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

A gazdasági miniszter kedden este az Info Rádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az idei év első felében döntés születhet a munkát terhelő adók és járulékok csökkentéséről. Akkor az adóátrendezés lehetőségével kapcsolatban kijelentette: nemcsak az áfa emeléséből, hanem más forrásból is megteremthető ennek a fedezete. Több átcsoportosítást a kormány saját hatáskörben megtehet, de parlamenti jóváhagyásra is szükség lesz.

Az MR1-nek szerdán hangsúlyozta, hogy részleteket a kormány adócsökkentési elképzeléseiről a rendkívüli parlamenti ülésszakon lehet majd megtudni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Szapáry Györgyöt faggattuk: mit akart itt az IMF feje?

Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató budapesti tárgyalásait változatlanul sűrű homály fedi. Ultimátumot adott át? Megveregette a magyar vezetők vállát, mondván, „csak így tovább!”? Az egyik résztvevőtől Szapáry Györgytől próbáltunk valamit kihúzni. Ám jelzésértékű: a találkozó óta másról sincs szó, mint hogy a kormány az eddiginél szigorúbb megszorító intézkedésekre kényszerül.

MTI Gazdaság

IMF-vezér: nincs tér a magyar gazdaság költségvetési ösztönzésére

Társadalmi feszültségeket idézhet elő Kelet-Európában a recesszió, mondta szerdán Londonban idézett nyilatkozatában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki szerint Magyarországon nincs meg az a mozgástér a gazdaság költségvetési ösztönzésére, mint néhány más országban.

hvg.hu Gazdaság

Szalay-Berzeviczy: a világ összeomlik, mi pedig nagy bajban vagyunk

Magyarországot a spekulánsok támadják, igyekeznek a gazdaság törékenységét kihasználva, minél nagyobb profitra szert tenni. Eközben a jegybank és a kormány vért izzadva próbálja visszaverni a támadásokat, de az eredmény egyelőre alig látszik. Az ádáz piaci küzdelmekről, a bejelentett intézkedések várható hatásairól és hazánk esélyeiről Szalay-Berzeviczy Attilával, a Budapesti Értéktőzsde volt elnökével beszélgettünk.

MTI Itthon

Gyurcsány: édes és keserű pirula is lesz

A világgazdasági válságra adandó válaszok között lesznek olyanok, amelyek egyeseknek tetszeni fognak, másokat pedig érzékenyen érintenek - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Budapesten.

MTI Gazdaság

Az IMF is elszúrta: nagyobb lesz a visszaesés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fél és egy százalékpont között csökkenti világgazdasági előrejelzéseit néhány napon belül - mondta az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn. Az Egyesült Államok és Európa gazdaságai 1-2 százalék közötti visszaesésre számíthatnak idén.

hvg.hu Gazdaság

Ilyen évünk lesz - neves szakemberek 2009-ről

Senki sem tudja biztosan, mit hoz az idei év, az azonban biztos: nehezebb lesz az élet, mint tavaly volt. Klasszikus értelemben vett elemzésekre manapság nem hagyatkozhatunk, az üzleti és a gazdasági életben viszont mégis kell valahogy tervezni. Kíváncsiak voltunk, hogy a korábban interjúinkban megszólaltatott szakemberek – a vállalatvezetők, a közgazdász, a szociológus, az adószakértő, az ÁSZ, az MKIK illetve az IVSZ elnöke és a BÉT volt elnöke – mit várnak 2009-től.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: a korábbi éltanulókból sereghajtók lettek

Az Európai Bizottság elnökének hétfői jelentése azt mutatja, hogy gyökeres átalakulás megy végbe az Európai Unió egyes tagállamainak gazdaságában, egymáshoz viszonyított helyzetében - értékelte a jelentést kedden Ománban Gyurcsány Ferenc kormányfő.

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

Újabb szövetségesre talált a NASA, alakul a holdra szállás

Újabb szövetségesre talált a NASA, alakul a holdra szállás

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Hódmezővásárhely lehet az első város az országban, ahol nem kell fizetni a tömegközlekedésért

Hódmezővásárhely lehet az első város az országban, ahol nem kell fizetni a tömegközlekedésért