Pesti tőzsde: 300 pontra tavaly október

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Tovább emelkedett hétfőn a BUX, a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe alig több, mint 300 pontra van a 9 hónapos csúcsponttól.

Közel két százalékos pluszban zárt hétfőn a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe. A BUX enyhe pluszban kezdett, majd viszonylag szűk sávban mozogva szép lassan kúszott felfelé, s két óra tájban már 16 200 pontnál járt. Bár innen némileg visszaesett a mutató, a zárószakaszban ismét majd 60 ponttal rántották fel a BUX-ot, amely így végül 16 250 pontnál zárt, nagyjából 2 százalékra a májusi lokális csúcstól, amely tavaly október óta a legmagasabb érték volt.

Bár a Magyar Telekom szinte az egész napot mínuszban töltötte, az utolsó percek hajrájának köszönhetően végül az összes nagyforgalmú papír a zöld tartományban zárt. A legnagyobb mértékben a zárószakaszban fölrántott Mol erősödött, amely 2,5 százalékkal 13 145 forintig menetelt, de nem maradt el az olajipari részvénytől jelentősen az OTP sem: a bankpapír 2,4 százalékkal 3500 forintra drágult.

Jól ment a Richternek is: a gyógyszeripari cég részvényeinek árfolyam 1,6 százalékkal emelkedettek, s majd másfél éve először 37 000 forint fölött, egész pontosan 37 100 forinton zártak. A Richter jó teljesítményéhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy az ING javított a magyar gyógyszeripari papírok megítélésén. A nagyobbik papírt 42 500 forintos célárral vételre ajánlották, míg az Egisnél 19 000 célárat határoztak meg, s tartást javasoltak a befektetőknek (az Egis egyébként ma 3,1 százalékkal drágult, s 18 300 forinton zárt). A Magyar Telekom bő 1,5 százalékos mínuszban kezdett, de fokozatosan felfelé kapaszkodott, s végül 640 forinton vett búcsút a hét első kereskedési napjától, ez pedig 0,8 százalékos többletet jelent a pénteki végső árhoz képest.

A forgalom némileg átlag alatti, 16,6 milliárd forintos volt. Ma is az OTP-t keresték a leginkább, a bankpapírt 11,2 milliárd forint értékben adták-vették. A Mol papírokkal néhány millió forint híján 2 milliárdos forgalom volt, míg a Richter 1,2, a magyar Telekom pedig 1 milliárd forintot hozott össze hétfőn.

Ecoline