Megkapta az IMF a hivatalos felkérést Magyarországtól

Megkapta az IMF a hivatalos felkérést Magyarországtól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió felkérést kapott a magyar kormánytól egy pénzügyi megállapodás ügyében - tudatta washingtoni keltezésű közleményében az IMF vezérigazgatója.

Christine Lagarde
©

Christine Lagarde közleményében jelezte, hogy a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. A vezérigazgató arról is tájékoztatást adott, hogy az IMF jelenleg Budapesten tárgyaló delegációja Washingtonba való visszatérését követően megkezdi a konzultációkat az IMF igazgatóságával.

Hasonló tartalmú közleményt adott ki az Európai Bizottság is, amely szerint a magyar kormány abbéli szándékát jelezte, hogy bármilyen európai támogatás csupán elővigyázatossági célú lenne. A Bizottság közölte: az EU-s tagállamokkal és az IMF-fel szoros együttműködésben vizsgálja majd a magyar kérést.

Az IMF vezérigazgatója arról is tájékoztatott, hogy a jelenleg Budapesten tartózkodó delegáció a szervezet statútumának IV.cikkelye szerinti éves országjelentés ügyében tárgyal, így egy új megállapodásról való egyeztetésre  nincs feljogosítva. Az országjelentésről később folytatják a tárgyalásokat Budapesten - közölte Lagarde. Az EU bizottság mindeközben arról tájékoztatott, hogy szakemberei már befejezték a két héten át tartó, a 2009. évi hitelmegállapodás utóvizsgálatával kapcsolatos munkájukat, és visszatértek Brüsszelbe.

A nemzetgazdasági tárca múlt csütörtöki bejelentése után továbbra is kérdés, hogy milyen típusú segítséget kér pontosan Magyarország a Valutaalaptól. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hétvégén úgy fogalmazott, „ez csak egy keret, amely biztonsági tartalékként lebeg, és amelyet, ha nagyon leromlana a gazdaság helyzete az euróövezetben, akkor lehívhatnánk, és amely nem váltja ki a piaci finanszírozást”.

Matolcsy György hétfőn a parlamentben azt mondta, az IMF-tárgyalások decemberben kezdődhetnek el.

A témával foglalkozó anyagainkat itt olvashatják el.