Orbán: "Nem akarok brókerellenes hangulatot kelteni, de azért láttunk már brókert"

Orbán: "Nem akarok brókerellenes hangulatot kelteni, de azért láttunk már brókert"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán szerint hiányzik egy olyan modern kincstári rendszer, ami biztosítaná a közpénzek "parkoltatását". A kormányfő a brókerbotránnyal kapcsolatban azt mondta a Kossuth rádióban, hogy a kormány nem tud felelősséget vállalni azért, hogy az igazságszolgáltatás milyen teljesítményt nyújt. Áfacsökkentésről, egykulcsos szja-ról nem beszélt. A paksi atomerőmű megépítése szerinte az uniós közbezerzési szabályok szerint történik, ő pedig azt az utasítást adta, hogy az áttekinthetőség szempontjából a finn modellt vegyék például.

Az ilyesmi az mellbe vágja az embert – fogalmazott a kormányfő a Germanwings-tragédiával kapcsolatban a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Orbán Viktor a Kossuth rádió műsorában azt mondta: most lesz egy közös gondolkodás az EU-ban arról, hogy kell-e szigorítani a szabályozásokat.

A brókerbotránnyal kapcsolatban is kérdezték a miniszterelnököt, aki azt mondta, még keresik a választ, hogy hogy került állami pénz brókerek kezébe. Szerinte hiányzik egy olyan modern kincstári rendszer, ami biztosítaná a közpénzek "parkoltatását".

Most úgy áll a dolog, hogy államkötvényekről van szó, a költségvetés pénzeit, az adóforintokat államkötvényben tartották, és ezeket vásárolták brókereken keresztül. Biztos papírba tették, de rossz helyen a pénzt az állami szervezetek – mondta Orbán. Szerinte helyes döntés volt a Buda-Cash összedőlése után megtenni azokat a lépéseket, amivel visszaszerezték az emberek pénzét. Azt mondta: ekkor még láthatáron se volt a többi botrány (Quaestor, Hungária Értékpapír).

Azzal a levéllel kapcsolatban, amit Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője írt neki, azt mondta: olvasta, azon a napon küldte, amikor az MNB-nél is bejelentést tett. A levél arról szólt, hogy állami segítséget kérnek, és tárgyalni szeretnének a kormánnyal. A levelet közvetlenül Orbánnak jutatták el és ő az olvasása után egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. Arra a kérdésre, hogy a kockázatos befektetések kivonásáról szóló döntés már e levél megérkezése előtt megszületett-e, a miniszterelnök megismételte: jóval korábban.

Szerinte egy "egyszerű történettel állunk szemben", megérti azokat az embereket, akik nem az alacsony kamatozású papírokat választják, de az, hogy az emberek nagyobb kockázatot vállalnak, még nem jelenti, hogy el lehet lopni a pénzüket.

"Nem akarok brókerellenes hangulatot kelteni, de azért láttunk már brókert" – fogalmazott a kormányfő, aki szerint ha "ez az életmód" mások kárára jön létre, akkor az "embernek kinyílik a bicska a zsebében".

Azzal kapcsolatban, hogy Tarsoly Csaba ellen csak tegnap kezdtek el intézkedni (az éjszaka folyamán Tarsoly őrizetbe került – a szerk.), azt mondta: az ügyészség nem a kormány alá tartozik, hanem a parlament alá, így a kormány nem tud felelősséget vállalni azért, hogy az igazságszolgáltatás milyen teljesítményt nyújt. Úgy látja, hogy a Hungária Értékpapírnál például gyorsan megtörténtek az intézkedések. Másról sem szól a magyar sajtó, minthogy brókercégnél pénzt tartani nagyon kockázatos – tette hozzá azzal a műsorvezetői véleménnyel kapcsolatban, hogy az emberek figyelmét senki nem hívta fel, hogy baj lehet.

Az egykulcsos szja-ról nem beszélt Orbán, mert "még nem tartanak ott" a gondolkodásban.

A paksi bővítésről is kérdezték a kormányfőt, aki azt mondta: még pontosabban meg kell állapodni arról, hogy az EU feltételeinek megfeleljenek, azt viszont nem tudja megmondani, hogy mikor kerül aláírásra a papír. "Az oroszokkal megállapodtunk" – jelentette ki Orbán.

Az atomerőmű megépítése az uniós közbezerzési szabályok szerint történik, ő pedig azt az utasítást adta, hogy az áttekinthetőség szempontjából a finn modellt vegyék példának.