szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szijjártó Péter megpróbálta megmagyarázni, miért nem közügy az, hogy az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó jachtján nyaral, majd kiderült, kirúgással fenyegette a home office-t kérőket; újabb járványügyi szigorításokat jelentettek be; az eddiginél jóval nagyobb költségvetési hiánnyal számol a kormány. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A 471-es számú út egy szakaszának átadása alapesetben nem az az esemény lenne, amitől a szívéhez kap izgalmában egy újságíró, most viszont megvolt az okunk, hogy figyeljünk erre: itt állt ki először a nyilvánosság elé Szijjártó Péter azután, hogy lefotózták, amint Szíjj László luxusjachtján nyaral az Adrián. A külgazdasági és külügyminiszter azonban valódi magyarázat helyett arról beszélt, hogy ami történt, az a magánélete része. Amikor pedig azzal szembesítettük, hogy az viszont már nem magánéleti kérdés, miből fizet egy nyaralást egy miniszter, és miként kerül az állami pénzekből gazdagodó üzletember jachtjára, újra csak azt ismételte: ez szerinte magánügy.

Azt a Népszava derítette ki, hogy a Bombardier Global 600-as magángép, amely nem sokkal az előtt szállt le a spliti repülőtéren, hogy Szijjártóval a jacht kifutott volna, az elmúlt hetekben folyamatosan ingázott Budapest és népszerű horvátországi, ciprusi, spanyolországi nyaralóhelyek, illetve a francia Riviéra között.

©

De Szijjártó nem csak ezzel került be a hírekbe a héten. A nagyköveti értekezleten elárulta, hogy a tavasszal, amikor az ország jelentős része otthonról dolgozott a járvány miatt, ő kirúgással fenyegette azokat a külügyi dolgozókat, akik mernek home office-t kérni. „Szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a Külügyminisztériumban, ezután sem fogunk” – fogalmazott. Hogy ehelyett a járványkezelősdiben milyen minőségi munka folyt, arra is kaptunk példát: kiderült, hogy az egész EU-ban Magyarország kötötte a legrosszabb lélegeztetőgép-üzleteket.

Ön hogy értékeli Szijjártó magyarázatát?

Olyan magasra nőttek a napi koronavírusfertőzés-számok, mint a járvány kezdete óta szinte soha – persze ehhez annak is köze van, hogy több tesztet végeznek el, mint korábban. A kormány és a Fidesz több tagja is karanténba került, nagy részük valószínűleg az Alapjogokért Központ kerti bulija után, úgyhogy valószínűleg gyorsan megpróbálják elfelejteni, hogy Orbán Viktor pár hete megmondta, a járvány elleni védekezés sikerét az ország intelligenciaszintje dönti el.

Igaz, a halálozások száma alacsony maradt. (Sőt, a héten a KSH közzétette az összes demográfiai adatot is júliusról, és folytatódik a trend: sokkal kevesebb magyar halt meg idén, mint tavaly ilyenkor.) A kormány újabb járványügyi szigorításokat jelentett be. Szeptember elsejétől külföldi állampolgár Magyarország területére csak indokolt kivételes esetekben léphet be, miközben a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napig karanténba kell vonulniuk, kivéve, ha Magyarországon végzett PCR-teszttel igazolják, nem fertőzöttek. Kijárási korlátozást viszont nem terveznek bevezetni, és egyelőre más belföldi szigorítás sem várható.

©

Ön szerint megfelelő a most bejelentett szigorítás?

Egy nagy nemzetközi eseményt, az Európai Szuperkupa döntőjét azért jó eséllyel nézők előtt rendezik meg Budapesten. A meccset a Puskás Arénában játsszák majd, de a legnagyobb hír nem is ez volt a létesítménnyel kapcsolatban: a tavaly ősszel átadott stadionról most derült ki, hogy a 190 milliárd forintos ára ellenére becsúsztak építési hibák. Az üzemeltető Nemzeti Sportközpontok azt először tagadta, hogy kőtömb esett volna le az épületről, de a 444 bemutatta a képet, amelyen ott van a leszakadt, embernagyságú kődarab.

Ha valakinek nem lett volna elege a stadionokból, az nagyon örülhet: a héten kiderült, hogy a Puskásnál sokkal olcsóbban, csupán 150 milliárd forintból épülhet az atlétikai aréna. Már persze ha elhisszük, hogy nem fog még ennél is tovább drágulni menet közben. Az állami megrendelő a közbeszerzésre a Mészáros Lőrinchez köthető ZÁÉV és a Magyar Építő párosát hívta meg – ők készítették a Puskás Arénát is -, mellettük pedig a Strabagot, de a ZÁÉV-Magyar Építő duó győzött. Legalább tudják, kikkel fognak együtt dolgozni, az alvállalkozóik között ugyanis sok más Mészáros-cég szerepel.

Mi tanulságot vonhatunk le ebből?

A hét képe: Marabu karikatúrája Orbán nyaralásáról

©

Miután nemrég kiderült, hogy a vártnál sokkal rosszabbul teljesített a második negyedévben a magyar gazdaság, a kormány elkezdte újraszámolni a terveit. A Pénzügyminisztérium úgy kalkulál, hogy a gazdasági lassulás és az adócsökkentések több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét. Emiatt újabb gazdaságvédelminek nevezett intézkedések várhatóak - de ahogy azt a tavasszal is megszokhattuk, egyelőre csak annyit mondtak, lesznek intézkedések, azt, hogy milyenek, arról nem árultak el még semmit.

A Magyar Nemzeti Bank pedig kamatdöntő ülést tartott, de nem változtatott a rekordalacsony alapkamaton. A piacokon nem nagyon örülnek annak, ami a magyar gazdaságban történik: a forint lassú, de folyamatos gyengülésben van. A hét elején 348-as forint/euró szint környékéről kezdett el esni az árfolyam, a mélypontja 356-nál volt.

Milyen gazdaságvédelmi intézkedések jöjjenek?

Elejtett Facebook-posztokból egyre többet tudni arról, kik járhatnak jól a kormány által meghirdetett raktárkoncertekkel. Kiderült például, hogy az egyik fontos szereplő a Lounge Group lesz, amely a több 10 milliárdos kormányzati megbízásokat sorozatban elnyerő Balásy Gyula cégcsoportja.

©

Ennél egy fokkal testhezállóbb a feladat a Visual Europe Group számára, amelynek több mint 15 éves tapasztalata van fix rendezvényhelyszínek üzemeltetésében, egyedi rendezvények tervezésében és lebonyolításában. A cégben egy ideig benne volt Garancsi István, a NER egyik kegyeltje a Garangold Kockázati Tőkealapon keresztül, és több céges áttéten át jelen pillanatban is résztulajdonos Hernádi Zsolt Mol-vezér.

Ön milyen raktárkoncertet hallgatna szívesen?

Mindkét nagy amerikai párt megtartotta a maga jelöltállító gyűlését, ami hagyományosan azt jelzi, hogy indul az elnökválasztási kampány igazán éles része. Az adatelemzők úgy számolnak, hogy a mostani állás szerint nagyjából 30 százalék esélye van Donald Trumpnak az újraválasztásra, azaz pont ugyanannyi, mint amennyi esélye a győzelemre volt 2016-ban a választás napján kiadott elemzés szerint. Csakhogy míg akkor arról volt szó, hogy sok államban van Trump statisztikai hibahatáron belül, idén azért kapott 30 százalék esélyt, mert nagyon nagy a hátránya, de szinte minden korábbinál nagyobb a bizonytalanság is, mi fog történni november 3-ig az USA-ban.

©

Ha azt soroljuk, hogy világjárvány, összeomló, majd lassan talán újra magához térő gazdaság, rendőrségi rasszista túlkapások, akkor csupa olyan témánál vagyunk, amely külön-külön is eldönthetne egy elnökválasztást, most azonban az amerikaiak egyszerre kapták meg őket.

Ön mit tippel, ki nyeri az elnökválasztást?

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. idén is meghirdette alternatív tanszergyűjtő kampányát: megunt, felesleges iskolaszereket, tankönyveket szedtek össze, és azokat jelképes áron adják tovább. A fővárosi cég mellett civilek, például a Re-Formáló Egyesület is közzétette felhívását: használt, már megunt tanszereket várnak, hogy azokat odaadhassák a segítségre szorulóknak. „Mind egy szálig elmentek a táskák” – mondta el kérdésünkre Smudláné Fazekas Margit, az egyesület vezetője.

©

Ezen az sem változtatott, hogy a járvány miatt bizonytalan, nem lesz-e a tanév közben újra digitális az oktatás. A családok idén gyerekenként átlagosan 33 560 forintot terveznek költeni az iskolakezdésre. Tavaly ez az összeg még 15 és 25 ezer forint között mozgott. Nagyon kevesen, a megkérdezettek 13 százaléka hozza ki tízezer forint alatti összegből a kötelező iskolaszerek vásárlását.

Mit kellene tenni, hogy olcsóbb legyen az iskolakezdés?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban