Bokros: formálódik egyfajta akarnoki magatartás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miniszterelnök-jelölti vitának szánta, sajtótájékoztató lett belőle: hiába várta pénteken egy budapesti rendezvényhelyiségben Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje az ellenfeleket, ők nem jöttek el. Ott volt viszont az MDF egész vezérkara, Dávid Ibolya pártelnököt, Herényi Károly elnökhelyettest, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivőt és Somogyi Zoltán kampányfőnököt is beleértve. Bokros-Seres vita viszont lesz: péntek este kilenckor a Duna TV-n.

Ellenfelek híján a pódiumon egyedül ülő volt pénzügyminiszter éles szavakkal bírálta „voluntarista gazdaság- és társadalompolitikára készülő ellenfeleit”. Szerinte „fogalmuk sincs a Fidesz képviselőinek, mi az a gazdasági-társadalmi alap, amin állva a föllendülést, a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést meg lehet valósítani”.

Az ellenzéki politikus úgy látja: nemcsak a gazdaságban, hanem a politikában is „formálódik egyfajta akarnoki magatartás: majd mi megmondjuk, ki a barátunk, ellenségünk: piros pontot, fekete pontot, ikszet teszünk minden állampolgár neve mellé” – célzott a szemünk láttára szárba szökkenő Kubatov gate-re. Bokros szerint a Fidesz által kormányzott Magyarország olyasmi lenne, mint a Fidesz testvérpártja, az Egységes Oroszország vezette Oroszország. „Ez a választás tétje Magyarországon 2010-ben” – tette hozzá.

Újságírói kérdésre, az LMP-t bírálva Bokros azt mondta: diktatúrában lehet kapitalista gazdaság, de a piacellenes gazdaság összeegyeztethetetlen a „szabadsággal, a demokráciával, a többpártrendszerrel”. Egy másik kérdésre azt mondta: szerinte ellenfelei azért nem jöttek el, mert félnek a vele való vitától. Ugyanakkor a választók úgyis gondolkodhatnak, hogy milyen politikus az, aki nem mer vitázni – tette hozzá. „Ha az Egyesült Államokban valaki nem volna hajlandó kiállni egy ilyen vitára, az abban a másodpercben elvesztette a választást. Nem kormányzóképes erő az, aki egy ilyen vitát nem vállal” – fogalmazott. 

A hvg.hu a Bokros-Vona vita felől érdeklődött, különös tekintettel arra, hogy a Vona által a vita létrejöttéhez szabott föltételek megvalósultak. Bokros úgy felelt: az MDF minden héten kísérletet tett arra, hogy bármelyik miniszterelnök-jelölttel, akár külön-külön, akár együtt leüljön vitázni, de „erre soha nem válaszoltak”. Elmondta, hogy a Civil Mozgalom elnökét, Seres Máriát is meghívták a vitára, sőt: péntek este kilenckor – élő, egyenes adásban – Bokros-Seres vita lesz a Duna TV-n. Ezt leszámítva azonban csütörtökön vagy pénteken nem lát esélyt bármilyen vita létrejöttére.