A nap, amikor kiderült, Balog Zoltán sem érti, mi baja Brüsszelnek az iskolai szegregációval

A nap, amikor kiderült, Balog Zoltán sem érti, mi baja Brüsszelnek az iskolai szegregációval

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: nem lankad a sorosozás; az EU után az ENSZ-szakértőivel is vitatkozik a kormány; kiderül, milyen nektár csepeghet Mészáros Lőrincnek Tokaj szőlővesszein; csodát tehet egy terápiás kutya az iskolában; a Veszprém ismét nekiveselkedik a kézilabda BL megnyerésének.

- Még javában a „Tények” rosszul elsült Soros-leleplezésén röhög mindenki, közben Andy Vajna közpénzen gründolt csatornája a Soros György elleni hadjáratban Kökény-Szalai Vivien hírigazgató egykori főnökét, a Story magazin exfőszerkesztőjét, Ómolnár Miklós, a Ripost című bulvárlap vezetőjét szólaltatta meg. Ómolnár szerint Soros „Jókai-regénybe  illő figura”, mert ott is ördögök és angyalok szerepelnek. Nehéz elképzelni, de ezek szerint Soros akkor is "ördög" volt, amikor 1988-ban a Fidesz-alapítók körül bábáskodott, amint az egy most (ismét) megtalált korabeli III/II-as jelentésből is kiderül. A kormányzati sorosozás értelmét legújabb, a témáról szóló publicisztikánk is megpróbálja megfejteni, a szerző, Varga Áron arra jut, hogy a Fidesz-hatalom másodszor is tönkre akarja tenni a civil szférát, és ebbe még a titkosszolgálatokat is belekeveri.

- Lázár János után Balog Zoltán miniszter sem érti, miért indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bozottság az oktatási szegregáció ügyében. Az elmúlt mintegy másfél évben a kormány többször bizonyította együttműködési szándékát és törekvését a bizottság aggályainak kezelésére – írta az emberi erőforrások minisztere Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének, felidézve, hogy nemrég azt is felajánlotta, hogy összhangba hozza az egyenlő bánásmódról szóló 2003-as törvényt az egyenlő bánásmód uniós elvével. Balog azt nem pendítette meg, amit tegnap Lázár János, hogy honnan tudja az EU, melyik gyerek roma, inkább azt hangsúlyozta, hogy a kérdésben a kormány eddig sem akarta, és ezután sem szeretné a konfrontáció irányába vinni a vitát. Balog minisztériuma ugyanakkor ma konfrontálódni kényszerült az ENSZ szakértőivel is, akik szerint a magyar kormány konzervatív családi értékekre épülő ideológia palástja alatt diszkriminálja a nemeket.  Az Emmi szerint ez a kritika a család- és nőtámogatások ügyének "mesterségesen szembeállítása".  

- Azt eddig is tudni lehetett, hogy jó néhány kormányzati, illetve a kormánnyal jóban lévő potentátnak van kisebb-nagyobb szőlője, borászata Tokaj-Hegyalján, de az, hogy - mint azt a hvg.hu megtudta - Orbán Viktor kormányfő milliárdos barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy jelentős méretű, komplett, jól működő borászatot vehet itt, még a szakmabelieket is meglepte. Körbejártuk, miért éledhetett fel a vásárlási kedv Tokajban, miért hiányzik az egyre színesedő képből Csányi Sándor, s mindezeknek lehet-e köze ahhoz, hogy hamarosan elindulhat a térségben egy uniós pénzekre támaszkodó 40 milliárdos támogatási projekt.

- Van iskola, ahol nem kell fegyelmezni a tanulókat, akik mindig rendet raknak maguk után és odafigyelnek az órákon és a teljesítményük is javul. Akár hiszik, akár nem, az idillikusnak tűnő helyzet elsősorban egy kutyának köszönhető. Kemi bejáratos az igazgatói irodába is, és még a tankerület-vezető is áldását adta rá. Ha elolvassa az érdligeti iskolában készült riportunkat, hamar megérti, miért is hasznos egy terápiás kutya, ha szakavatott tanár dolgozik vele és a gyerekekkel, akik között speciális nevelésű igényű diákok is vannak.

- Veszprémben mindenki abban bízik, hogy sorozatban harmadik nekifutásra a kölni Final Four-on már megnyerik a kézilabda Bajnokok Ligáját Nagy Lászlóék. Ehhez a szezonban edző-, elnök- és többszörös szponzorváltáson átesett csapatnak talán minden idők legkiegyensúlyozottabb négyes döntőjében kellene kétszer nyernie két nap alatt. A szakértők, a fogadóirodák a döntőbe várják őket, de ezen a szinten már nincsen biztos meccs. A Veszprém meccseit itt a hvg.hu-n percről percre közvetítjük, a holnapi, az örök rivális Kiel elleni találkozó még a foci BL-döntő előtt, 18 órakor kezdődik.

+1. Ha péntek, akkor szokásos kvízünkkel tesztelheti, mennyi maradt meg a fejében az eheti hírcunamiból.

A nap képe pedig egy rekordgyorsasággal szükségessé vált garanciális javításról készült. A nemrég megújult Széll Kálmán téren megkezdték a csúszásmentesítést, mert az átadás utáni első esőnél kiderült, hogy a burkolat veszélyes.

©

 

 

Hozzászólások