Orbán a luxusrepüléséről: Eddig is így mentem, ezután is így fogok

Orbán a luxusrepüléséről: Eddig is így mentem, ezután is így fogok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
T. R.

A miniszterelnök azt mondta, 30 éve így utazik. Mellár Tamás szamizdatról és bezúzott lapokról, a KDNP képviselője Sargentiniről beszélt a hétfői plenáris ülésen. Pénzt is kért az ellenzék a kormánytól, de nem önmagának, hanem az embereknek, otthonápolóknak, nyugdíjasoknak. A Fidesz szerint ők adnak, a baloldal volt az, aki nem adott, sőt, elvett. Adok-kapok, élő, szöveges tudósítás a Tisztelt Házból.

Az Országgyűlés hétfőn kezdte meg soron következő, négynapos ülését. A képviselők az első ülésnapon a kormány tagjaihoz címzett interpellációikat mondhatják el. A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk követnek két órában, majd az azonnali kérdések hangozhatnak el további hatvan percben. De először az Orbánnak címzett azonnali kérdések jönnek, valamint a kormányfő válasza. (Majd az interpellációk és napirend előtti felszólalások, a cikk második felében.)

Orbán a Házban

A jobbikos Szilágyi György Orbán repülőútjairól kérdezte a miniszterelnököt, a képviselő szerint több mint aggályos, ha Orbánt Garancsi repteti, elfogadni sem szabad. Orbán mellett ott ül Semjén, mikor összesúgtak, Szilágyi meg is jegyezte, Semjén is szakértő a témában, utalt a miniszterelnök-helyettes vadászútjaira.

„Gratulálok, hogy feltalálta a spanyolviaszt” – kezdte válaszát Orbán.

Hozzátette:

Harminc éve így mentem. Jövő héten is így megyek, azután is így fogok menni.

A sport neki (nekünk, mondta) fontos, eddig is, ezt követően is ott lesz, ha munkája és ideje engedi. Eddig ezeket az utazásokat senki nem kifogásolta, arra pedig, hogy így Garancsi majd egyszer kér valamit cserébe Orbántól, azt mondta a kormányfő:

Szeretném én látni azt az embert, aki engem lekötelez.

Harangozó Tamás (MSZP) is ebben a témában kérdezte Orbánt, a nemzet potyautasának hívva a miniszterelnököt. (A másik potyautas Harangozó szerint az a bliccelő, aki 9 millióval lóg a MÁV-nak, 600 bírságot szedett össze.) Orbán azt mondta, a törvényeket mindenkinek be kell tartania, neki is. Be is tartja. Reméli, ott lehet a görög-magyar meccsen is, nem érti, miért lett ez most téma a sajtóban. De pontos számot nem tudott mondani, hogy idén hányszor repült a többmilliárdos gépen.

Hogy miért megy el Orbán minden magyar érdekeltségű sporteseményre? Mert saját bevallása szerint ott a helye. Azt javasolta Harangozónak, miközben ezen gondolkodik, mormolja azt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok. (A két forduló után három pontos magyar csapat jövő pénteken Görögországban, három nappal később pedig Észtországban lép pályára a Nemzetek Ligája C osztályának 2. csoportjában.)

Gyöngyösi Márton (Jobbik) a migráció és a letelepedési kötvények kapcsolatáról kérdezte Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában, kérdésének címe az volt, „mennyire hiteles a kormány politikája?” Gyöngyösi szerint nem akarják elvenni a határőrizetet Magyarországtól, nem érti, Orbán miért az elutasítást választotta az együttműködés helyett.

Orbán a válaszában azt mondta, a Jobbik politikusa olvasson újságot, nézze a Kormányinfót, kiderül, nem csak a migrációval foglalkoznak. Figyelmeztetett, nem csak ő mond nemet a Frontex határőrizetére, szerinte az egész uniós javaslatból semmi nem lesz.

Gyöngyösi szerint nem hisztis kisgyerekként kellene viselkedni, hanem figyelni arra, hogy Orbán ne veszítse el hitelességét. Orbán erre azt mondta, visszautasítja, hogy hisztis kisgyereknek nevezzenek több európai miniszterelnököt. Feltette a kérdést, nem a Jobbik volt az a párt, amelyik EU-s zászlót égetett? „Hitelesség kérdésében válasszunk másik porondot.”

Kunhalmi Ágnes a Corvinus egyetem magánosításáról kérdezte Orbánt. Orbán kevés újdonságot mondott, de azt elárulta, vannak más jelentkezők arra az ötletre, hogy átalakítsák működésüket. „De én azt mondom, egyelőre csak eggyel próbálkozzunk.” Ugyanis a lépésben van kockázat, lassan haladna a témában.

A DK-s Hajdu László azt kérdezte Orbántól, fél-e a főpolgármester-választástól, átalakul-e a választási rendszer Budapesten. „Az a helyzet, Budapest nem Felcsút”, mondta Hajdu. Orbán Viktor válaszában azt mondta, hosszú lehetett az ünneplés a XV. kerületben (ahol a baloldali jelölt legyőzte a Fideszt az időközi polgármester-választáson), ezzel arra utalt, hogy nem volt túl összeszedett a kérdés és a kérdező. Gratulált Németh Angéla győzelméhez, majd azt mondta, szeret Tarlóssal dolgozni, remélem, újra bizalmat szavaznak majd neki Budapesten jövő ősszel.

Schmuck Erzsébet (LMP) arról kérdezte Orbánt, hogy mi lesz az idősekkel Magyarországon. Kérdezte, emelik-e majd a minimálnyugdíj összegét. A konkrét kérdésre a miniszterelnök nem válaszolt, ellenben azt elmondta, idén is lesz nyugdíjprémium, magasabb, mint eddig. Erről bővebben itt írtunk.

Szót ejtett arról is, hogy létrehozták a nyugdíjas szövetkezeteket is, novemberben pedig új szabályok lépnek életbe azon a téren, ha a nyugdíjasok nyugdíj mellett dolgoznak. Viszontválaszában Schmuck sajnálta, hogy konkrét választ nem kapott kérdéseire. Orbánnak is járt a viszontválasz, 1998-2002 közötti miniszterelnökségét idézte, amikor az alacsonyabb nyugdíjúak pénzét emelték jobban, „csoda, hogy túléltem”, mondta, szerinte ez ugyanis nem volt jó ötlet, de ha az LMP szeretné, újra kinyithatják ezt a kérdést.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról kérdezte a kormányfőt: jelent-e biztonsági kockázatot Paks a magyar emberek számára. Idézi, milyen gyakori a teljesítménycsökkenés az erőműben, „az idei év különösen gyatrán alakul a megbízhatóság kapcsán”, mondta az ellenzéki képviselő. A miniszterelnök azt mondta:

Büszke vagyok arra, hogy a kormánynak van olyan tagja, aki látott már belülről atomerőművet.

Ezzel arra utalt, szakmai kérdésekben forduljanak Süli szakminiszterhez. De Orbán biztonságosnak látja a paksi atomerőművet. Ráadásul szerinte versenyképes ipar csak olcsó áram mellett lehetséges, a jövőben is támogatni fogja az erőművet, annak bővítését is.

Gréczy Zsolt (DK) a Sorsok Háza kapcsán kérdezte Orbánt, a kormány nem veszi részt zsidó felekezet közti vitában, ez volt a kormányfő válasza a témában. Gréczy azt kérte, ne nyissák meg a Sorsok Házát, amire Orbán azt mondta, a kérdés megvitatásának nem az azonnali kérdések és válaszok órája a legideálisabb terep. De kivárhatják, míg a viták nyugvópontra jutnak.

©

Lentebb a korábbi események:

Az első felszólaló Varju László (DK) volt hétfőn, az otthonápolók érdekében szólalt fel, a pólóján is az állt: „az otthonápolás munka.” Felolvasta egy otthonápoló levelét a Fidesz képviselőinek, ugyanis a kormánypárti politikusok nem voltak ott az otthonápolók tüntetésén. „De most nem tudnak elmenekülni, végig kell ezt hallgatniuk” – mondta a DK politikusa.

10 éve csinálom ezt nap mint nap, 10 éve nem alszom napi 4 óránál többet, de nyugdíjam nem lesz, mert az állam szerint ez nem munka – állt a Varju által felolvasott levélben.

Az otthonápolók egyébként azt kérték, emeljék meg ötvenezer forinttal az otthonápolási díjat. A kormány részéről Rétvári Bence válaszolt, egyetértett, akik otthonápolást végeznek, emberfeletti munkát csinálnak. Üzent Varjunak, amikor a most DK-s politikus a gazdasági minisztérium államtitkára volt, három évig egyetlen fillérrel sem emelték azt otthonápolók díját. „Ha megpróbál kioktató hangnemben számon kérni, gondoljon a saját államtitkári múltjára.” Rétvári egyébként emelést ígér, vagyis az emelés folytatását.

Korózs Lajos (MSZP) is napirend előtt szólalt fel, az idősek napja alkalmából. „Kilencedik éve az öregségi nyugdíj legkisebb mértéke egy jottányit sem mozdult el.” Nyugdíjemelést és könnyebb nyugdíjba vonulást követelt a kormánytól. Újra Rétvári válaszolt, hasonló tudathasadásos állapotban szenvedhet, mint Varju, mondta, a Fidesz emeli a nyugdíjakat. „Önök az egyetlen olyan kormánynak a tagjai, akik elvettek a nyugdíjakból.” Hozzátette, idén is lesz nyugdíjprémium, még több, mint eddig.

Mellár Tamás a Századvég-ügy kapcsán szólalt fel, a legutóbbi lapszámot nem nyomtatták ki, neten is csak rövid ideig volt elérhető, majd fejek hullottak a Századvégnél.

A konzervatív sajtóval szemben megindult a leszámolás – mondta a Párbeszéd-frakció képviselője.

A Századvég lapszámának egyik szerzője, Szelényi Iván Mellár szerint büszke lehet, a kommunista rezsim alatt is betiltatták, elhallgatták, most is. „De ilyet én is láttam már, 1984-ben a Mozgó Világ egyik számát is bezúzták.” Megtanulta, a bolsevik forradalom felfalja gyermekeit, de kérdezi, a fülkeforradalom is felfalja-e gyermekeit?

Cseresznyés Péter (Fidesz) államtitkár válaszolt, szerinte ezt a felszólalását Mellárnak nem itt, hanem a Századvég szerkesztőségében kellett elmondania.

Úgy tűnik, nosztalgiával él képviselő úr a Kádár-rendszer iránt, ugyanakkor ma Magyarországon sajtószabadság van. A jelzett lapszám is elérhető.

De az államtitkár szerint nem is erről, hanem az illegális bevándorlásról kellene beszélni. (A lapszám a Századvég oldalán nem, de itt elérhető.)

Sneider Tamás (Jobbik) is az idősekről beszélt, nyugdíjemelést sürgetett ő is. A legkisebb öregségi nyugdíjat szerinte 50 ezer forintra kellene emelni, valamint a férfiakra is kiterjesztené a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét. Rétvári a Jobbik hiteltelen néppártosodásáról és arról beszélt, milyen kormánypárti előterjesztéseket nem szavazott meg az ellenzéki párt.

Csárdi Antal (LMP) a kilakoltatásokról, végrehajtásokról beszélt felszólásában, azt mondta, százezrek várják, hogy a kormány lépjen valamit ebben az ügyben. „Remélem, nem az elmúltnyolcévezés valamilyen változatát fogom válaszul kapni” – zárta Csárdi. Dömötör Csaba államtitkár azt mondta, a kormány eddig is, ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy „végleg megszabaduljunk a devizahitelek szellemétől.” Majd mégis elmúltnyolcévezett Dömötör, az a párt vezette be, amelyikhez Csárdi pártja is csatlakozott – ki tudja, hogy értette ezt az államtitkár.

Vejkey Imre (KDNP) Brüsszelről, Sorosról és a bevándorlásról beszélt napirend előtt, amit újabban kiegészített azzal, hogy a határvédelemhez való jogot is el akarják venni Magyarországtól – ami nem igaz. „Ünnepelnek Brüsszelben, mert azt hiszik, legyőztek bennünket”, mondta Vejkey, mármint a Sargentini-jelentéssel, de ez nem igaz, ugyanis szerinte a BSS-triumvirátus (ez csakis az lehet, hogy Brüsszel, Strasbourg, Soros, ugyanakkor Vejkey többször szóba hozta Judith Sargentinit is) nem törte meg Magyarországot, tovább folyik a szabadságharc.

A BSS-féle triumvirátus továbbra is ellenünk dolgozik, ne hagyjuk.

A kérdés szerinte az, hogy lesz-e keresztény Magyarország, vagy csak egy romhalmaz. „Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat” – idézte Pál apostolt a KDNP-s politikus. Az államtitkári válasz egy mély egyetértés volt, valamint további Brüsszel- és Soros-ellenesség.

Kocsis Máté (Fidesz-frakcióvezető) is szólásra emelkedett, a jövő évi EP-választásnak egyszerű a tétje, a bevándorláspárti, esetleg a bevándorlást ellenző erők lesznek-e többségben Európában. Orbán magánrepülős utazásait pedig egyszerű kampányblöffnek nevezte. Dömötör Kocsis szavaival is egyetértett.

Az interpellációk sorát Hegedűs Lórántné (Jobbik) kezdte, azt kérdezte: „mi lesz veled, Budapest?”, az önkormányzati átalakításokra volt kíváncsi. Orbán Balázs államtitkár válaszolt, szerinte a Jobbik kérdései önkormányzati kérdésekben hiteltelenek, ugyanis a Jobbik polgármestereit nem választják újra a városokban, falvakban. Viszontválaszában Hegedűs azt mondta, Orbán minden bizonnyal azért maszatolt válaszában, mert mindent államosítani akarnak.

Tóth Csaba (MSZP) arról kérdezte a kormányt, miért növekedett meg a reptéri forgalom zaja Zugló fölött. Farkas Sándor államtitkár úgy válaszolt, a reptér elhelyezkedése miatt érdekellentétek feszülnek, a légi forgalom zaja elkerülhetetlen nyomasztja a környéket. De semmi konkrét nem derült ki, Tóth szerint az államtitkári válasz senkit nem fog megnyugtani.

Vadai Ágnes (DK) a letelepedési kötvényekről, egészen pontosan arról interpellált, hogy Putyin gépezetének tagjai kaptak magyar papírokat Orbánék kötvényprogramjában, ahogy arról először a 444 hírt közölt.

Kádár és Brezsnyev csókja visszafogott előjáték volt ahhoz képest, amit önök művelnek az oroszokkal – mondta Vadai.

Kontrát Károly azt mondta, a letepedési kötvények kiadása szigorú, egyetlen orosz kémet sem engedtek be, a kötvényeseket átvizsgálták, négyszeres szűrőn mentek át.

Jávor Benedek nemrég arról írt, hogy a kormány 360 milliót fizet Trócsányi igazságügyi miniszter ügyvédi irodájának az Európai Bíróságon folyó paksi perben való képviseletért. Szabó Tímea (Párbeszéd) arra volt kíváncsi, nem összeférhetetlen-e ez a kettő tisztség. Trócsányi László miniszter válaszolt, örül az évek óta tartó kiemelt figyelemnek, ami őt övezi. Hangsúlyozta, ő a miniszteri székből nem a politika, hanem a tudomány és az ügyvédi életből érkezett, igaz, ő az irodájától évek óta semmilyen juttatást nem kap. Szerinte nincs valóságalapja a fentieknek, a konkrét ügyet sem ismeri.

Salacz László (Fidesz) megkérdezte Völner Pál államtitkárt, hogy „a törvények kijátszásával elkerülheti-e a Migration Aid az adófizetést.” Az államtitkár szerint ez beismerés, tényleg a bevándorlást segíti a szervezet, bár Gulyás Gergely korábban azt mondta, ez nem trükközés az adófizetés ellen. Völner szerint az adófizetés célja nem a bevételnövelés, hanem az, hogy a határvédelemből kivegyék a részüket azok, akik az államtitkár szerint okozzák, szervezik a bevándorlást. Völner belengette, ha valaki megkerülné az adófizetést, meg kell változtatni a vonatkozó szabályokat.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) feltette a kérdést:

„Jaj azonban annak a segítségnek, mely gátak építése helyett örökké csak a düledező házakat akarja megtámasztani, s mikor a válság állandósulását látja, nem a társadalom szerkezetében rejlő okokat keresi és küszöböli ki, hanem (...) a bajok tüneti kezelésére való állandó készséget fejleszti ki magában. A társadalom szerkezeti hibáiért, akár okozta őket, akár nem, az elit - éppen azért, mert elit - felelős, ilyenkor tehát a szociális munkával azt toldozza-foldozza, amit egyéb munkájával maga ront el. A hiba nem (...) a tüneti kezelés intézményes állandósításán s az erre való készség hamis túlértékelésén, ami az egész társadalom veszedelmes lelki deformálódására vezet.”

Ez egy Bibó-idézet, a kérdés a háziorvosi ellátás hiányosságairól szólt. Rétvári a válaszában azt mondta, érdekes, hogy míg az MSZMP üldözte, az MSZP idézi Bibót, majd a vizitdíjról és a kórházi napidíjról beszélt, illetve arról, hogy nemcsak a magyar, hanem a német háziorvosok is öregszenek.

Hozzászólások