Gyurcsány volt minisztere megvédi a Gundelt: "Túl olcsó? És ez kinek fáj?"

Gyurcsány volt minisztere megvédi a Gundelt: "Túl olcsó? És ez kinek fáj?"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Kóka János egykori gazdasági miniszter az étterem saját oldalán nevezte "rosszízű demagógiának", hogy támadják a várba költöztetett Miniszterelnökség menzáját üzemeltető Gundelt. Szerinte ha nem a Gundel, hanem mondjuk a "Vállalatimenza Kft." nyerte volna el a megbízást, senki nem tiltakozna, és régóta bevett dolog, hogy a politikusok olcsóbban ehetnek például a képviselői irodaházban is. A virtuális vitában senkinek nem sikerült meggyőzni a másikat.

A hvg.hu által nyilvánosságra hozott Gundel-menza ügye pillanatok alatt politikai üggyé vált, és ahogy megírtuk, másnapra az Miniszterelnökség étkezdéjét hihetetlenül olcsó áron üzemeltető étterem közösségi oldalát valósággal letarolta a virtuális népharag.

A hozzászólások áradatában tűnt fel egy név, amely korábban rendszeresen forgott a közéletben: Kóka János megpróbálta védelmébe venni a Gundelt a negatív kommentelőkkel szemben. Kóka 2004–2008 között gazdasági és közlekedési miniszter volt, egy évig az SZDSZ elnöke, majd frakcióvezetője, jelenleg üzletember, befektető, aki informatikai vállalkozásokkal is foglalkozik.

"Korábban is így volt"

Kóka szerint „ami Gundel körül megy, az ugyanolyan rosszízű, populista demagógia, mint ami ellen általában azok emelnek szót, akik most elárasztják az éttermet negatív kommentekkel”, miközben szerinte „a helyzet az, hogy a Gundel évtizedek óta különböző kormányok, közintézmények beszállítója”. „Ahhoz, hogy nyertes lehessen, oda kellett áraznia, ahol például a parlamenti étkezdében, vagy a Fehér Ház (Képviselői Irodaház) menzáján lehet ebédelni. Ezeken a helyeken ma 7-800 forintért lehet ebéd menüt kapni. Ebben nincs semmi újdonság, korábban is így volt”- osztotta meg véleményét.

Ahogy arra a kormányoldali média is hivatkozik, hozzátette, hogy az étterem nyilvános közbeszerzésen nyerte el a megbízást. Lapunk viszont sem ennek a pályázatnak az anyagait, sem a Gundellel kötött megállapodást nem kapta meg, pedig azonnal kértük a várgondnokság illetékesétől az ügy minden dokumentumát egy közérdekű adatigénylés keretében.

"És ez kinek fáj?"

Kóka később megismételte, semmi gond nincs azzal, hogy a „Gundel nem csak luxuséttermet üzemeltet - ahová valóban, elsősorban pénzes kuncsaftok járnak-, hanem egyéb konyhákat is működtet”, amiért „általában bérleti díjat fizetnek a cégek, nyilván a Gundel is így tesz a várban”.

„Itt is erről van szó. A cégnév ugyanaz, de amúgy semmi más nem. Ha ezt a tendert nem a Gundel, hanem mondjuk a "Vállalatimenza Kft." nyerte volna el, senki nem tiltakozna. Mi is a probléma? Hogy a várban túl olcsó? És ez kinek fáj? Vagy hogy a Városligetben az éttermük túl drága? Meglehet, de akik így gondolják, el is kerülik az éttermet” – írta, sőt, az is lehet szerinte, hogy „a Gundel ezzel a magas presztízsűnek gondolt pályázattal reklámot akart venni magának”.

Nem győzte meg a háborgókat

Úgy tűnik, a kiugró árkülönbségen feldühödött kommentelőket nem győzte meg, hiába válaszolgatott többüknek is kitartóan. Jól tükrözi a közvélekedést az a hozzászóló, aki úgy foglalta össze véleményét Kókának: „Ha Orbán Lőrinc, a leggazdagabb magyar, aki egy főhivatalnok, ugyancsak sok közpénzből fizetett járandóságért, 300 Ft-ért kapja a Gundeltől az ételt, miközben az étterem pont a tízszereséért adja másoknak, akkor ez tekinthető megvesztegetésnek, korrupciónak. Ha valójában nem ennyiért adja, csak Orbánnak kerül ennyibe, a kiegészítést pedig az adózó, szerény jövedelműek adójából adják, az meg felháborító és undorító.”

Olyan is volt, aki az üzletember múltja miatt azt ajánlotta, hogy „aki éveken át élvezte ezt a visszás helyzetet, az maradjon csendben és örüljön, hogy nem derült ki semmi a csalafintaságokból”.

Kóka János
©

Hozzászólások