Valamiért rengeteg alkatrészt rendelt Alstom-metrókhoz a BKV

Valamiért rengeteg alkatrészt rendelt Alstom-metrókhoz a BKV

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem tudni, hogy karbantartáshoz, felújításhoz vagy esetleg valamilyen más célra kellenek az alkatrészek.

Alstom-metrók alkatrészeire írt ki pályázatot a BKV, három magyar cég pedig sikeres ajánlatot is tett a tenderen – írja a Közbeszerzési Értesítő alapján a Magyar Nemzet Online.

A pályázatok végösszege megközelíti az egymilliárd forintot, a BKV viszont az összeghez képest meglepően sok alkatrészt és összetett rendszereket keres az Alstom-szerelvényekhez: automata vonatvezérlő elektronikát, ajtókat, forgóvázat és utastér elemeket szeretnének a motorkocsikhoz.

Fedélzeti berendezésből például 104 darabot kér a BKV, kábelekből és csatlakozókból 235 darab kellene, kocsiszekrény és forgóváz-alkatrészekből pedig két év alatt 2347 darabot rendelnének. Vonókészülékből és a hozzájuk tartozó elemekből 817 darabot szereznek be.

A tenderek eddigi befutói a Movill alkatrészgyártó cég, a ráckevei és a BKV-val korábban is sikeresen együttműködő Goldi-Módi Kft., valamint a Budaker Kft. – ők több száz milliós értékben nyerték meg a pályázat egyes elemeit. A közbeszerzés oroszlánrészére azonban még nem érkezett sikeres pályázat, itt összesen három, együtt több mint 1,44 milliárdos összegű tételről van szó.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen célból és mikortól használnák fel az alkatrészeket.

A BKV csütörtökön késő estig nem válaszolt a lap kérdéseire.