Nem nyert pályázatot, közpénzből építene szörfös klubházat a polgármester fia Balatonfűzfőn

Nem nyert pályázatot, közpénzből építene szörfös klubházat a polgármester fia Balatonfűzfőn

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Segítségül hívták a nemrég látványcsapatsporttá átminősített strandröplabdát.

Helyreigazítás

Jelen cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Balatonfűzfőn a polgármester fia, Marton András szörfös klubház építésére pályázott, és közpénzből kíván szörfös klubházat építeni. Valótlanul állítottuk, hogy Marton András a Balatonfűzfő Szörf Klub Sportegyesület elnökeként

haszonbérleti szerződést írt alá az önkormányzattal. Azt a valós tényt, hogy a Balaton Sport Klub Kft. – aminek tagja volt Marton András – a Magyar Röplabda Szövetséghez TAO-támogatás iránti pályázatot nyújtott be a balatonfűzfői önkormányzat tulajdonába kerülő sportröplabda központ (sportpályák és klubház) megépítése érdekében, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ennek célja a Balatonfűzfő Szörf Klub Sportegyesület, vagy a személyes érdekében történő „szörfös klubház” megépítése lenne.

Nem csak Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő felesége járhatott jól azzal, hogy egy ideje a röplabdát is támogathatják a cégek társasági adójukból. Bánki Ágnes a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) strandröplabdáért felelős vezetőjeként egy megkeresést már biztosan kapott: a balatonfűzfői Balaton Sport Klub Kft. ugyanis hat strandröplabdapályát szeretne építeni egy part menti, jelenleg fás, közpart besorolású területen – tudta meg a 24.hu. A céghez köze lehet a polgármester fiának, Marton Andrásnak, aki korábban, a Balatonfűzfő Szörf Klub Sportegyesület elnökeként egy 25 éves haszonkölcsönbérleti szerződést írt alá a fűzfői önkormányzattal a terület használatáról.

A partszakasszal csak egy probléma van: nincs rajta klubház, ami a szörfösök nagy álma. A windsurfing.hu-n már évekkel ezelőtt arról írtak, hogy a fűzfői klub szörftárolók és klubház építését tervezi, amihez keresi a pályázati forrásokat. A 24.hu szerint viszont mindez máig nem valósult meg, így valószínűleg nem sikerült pályázati pénzt szerezni.

A sportszervezet vezetői ezután átgondolták, mely kapcsolataikat tudnák mozgósítani annak érdekében, hogy mégis csak megépülhessen a klubház – legalábbis ez áll egy márciusi fűzfői bizottsági ülés jegyzőkönyvben. Eszerint kiötölték, hogy a strandröplabdára lehet a legkisebb befektetéssel tao-támogatást igényelni, így vásároltak egy céget, amit átalakítottak tao-kompatibilissé, majd új nevet adtak neki, így született meg a Balaton Sport Klub Kft. Marton András, miután tulajdonosként kiszállt a cégből, a képviselő-testületi üléseken már úgy jelent meg, mint a Balaton Sport Klub Kft. képviselője.

Martonék a pályázatot végül két részletben nyújtották be. Az egyik pályázat a szörfös területre tervezett kiszolgáló létesítményekre vonatkozik, a másik pedig a strandröplabdapályák kialakítására. A fejlesztés értéke 269 millió forint, habár márciusban még a beruházás költségét 150 millió forintra becsülték. Sikeres pályázat esetén pedig a klubházat nem a strandröplabdapályák mellett, hanem a szörfös területen építenék meg.

Emiatt több képviselő is aggodalmát fejezte ki, egyikük szerint például ha a kft. pályázik, és ráépít az önkormányzat tulajdonára, az építmény nem lesz az önkormányzat tulajdona. Ahhoz az önkormányzatnak kellene pályáznia és a pénzt megkapnia. A 24.hu megkérdezte Martont is a tao-támogatásról, aki azt mondta, nem válaszolhat, mert nincs köze a céghez, arra a kérdésre pedig, hogy akkor miért ő képviselte a Balaton Sport Klub Kft.-t a testületi üléseken, úgy válaszolt: egy nonprofit szervezet tagjaként volt jelen.

Hozzászólások