A kormány kiállított egy 300 milliárd forintos, biankó csekket

A kormány kiállított egy 300 milliárd forintos, biankó csekket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Gábor

Olyan fejlesztésekre költi 2030-ig a Magyar Turisztikai Ügynökség az öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségre kapott állami pénzt, amilyenekre csak akarja. Eddig 300 milliárd odaítéléséről döntött a kormány, de messze még 2030.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gyakorlatilag szabad kezet kapott a kormánytól arra, hogy mihez kezd az öt kiemelt fejlesztési térséggel, illetve az ezekre a térségekre odaítélt magyar állami támogatásokkal – derül ki egy friss kormányhatározatból.

A határozatban azt írják, a 2017-2030 között a kormány döntéseivel biztosított forrásokat az MTÜ „szakmai álláspontja szerinti sorrendben és időrendben” költheti el, bármelyik térség „szakmailag indokolt” további fejlesztéseire, és egyes projekteket akár el is hagyhat. Sőt a kormány felhatalmazza az MTÜ-t, hogy a források „egyéb egyes turisztikai fejlesztések megvalósítása céljából kerüljenek felhasználásra” – vagyis az öt kiemelt térségre kapott pénzt tulajdonképpen arra költik, amire csak „szakmailag indokoltan” akarják.

Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnöknek kezelői megállapodás keretében kell felhatalmaznia az MTÜ-t arra, hogy a pénzeket „egyedi támogatói döntéssel” osztogathassa.

Az öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségről öt kormányhatározat rendelkezik, a térségek:

  1. Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség,
  2. Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség,
  3. Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség,
  4. Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség,
  5. Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség.

Ezekre a kormány az öt határozatban eddig összesen 630 milliárd forintot irányzott elő, amiből 295 milliárd a hazai forrás, ehhez kapott szabad kezet az MTÜ, az uniós források elköltéséhez nem. Viszont a határozat a „2017–2030. években biztosított forrásokról” beszél, szóval az MTÜ azzal a (hazai) pénzzel is szabadon rendelkezhet majd, amit a kormány csak a jövőben ad oda az öt kiemelt régióra (mármint innentől fogva arra, amire az MTÜ el akarja költeni).

Az MTÜ-t 2016-ban hozta létre a kormány a Magyar Turizmus Zrt. átszervezésével. Tanácsadója például Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Ráhel, állítólag szabadidejében, fizetés nélkül, és valószínűleg inkább divattal kapcsolatos ügyekben, ha már a barátnője vezeti az MTÜ leányát, a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-t.

Fideszes parlamenti képviselők panziója és Széles Gábor milliárdos üzletember kastélyszállója is kapott vissza nem térítendő támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Sőt Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája és Tállai András testvérének panziója is kapott ilyen támogatást.

Hozzászólások