Magyar bankban akarhatott tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormány

Magyar bankban akarhatott tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pénzmozgás a MagNet Banknak lett gyanús, a NAV pedig az Interpolt is értesítette kiszivárgott dokumentumok szerint.

Pénzmosás miatt nyomoznak a magyar hatóságok, miután egy alig két hónapos cégnek a MagNet Bankban nyitott számlájára 2 millió dollárt utalt a zimbabwei kormány – írja a ZimLive.com. A cikk szerint – amivel a G7.hu is foglalkozott – a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők.

A zimbabwei kormányzat két olyan céggel is szerződést kötött, amik nincsenek regisztrálva a helyi közbeszerzési hatóságnál, így a helyi törvények szerint eleve szabálytalanul nyertek el állami megrendeléseket. Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű vállalat, ennek nyitottak két számlát a MagNetnél. Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is, majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztériumtól megérkezett a már említett, 2 millió dolláros, azaz több mint 610 millió forintos utalás.

A ZimLive közölte az Interpol egy kiszivárgott levelét, ez alapján a MagNetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. Dokumentumokat kértek a pénz forrásáról, amire egy olyan állítólagos szerződést kaptak, mely a svájci cég és egy zimbabwei állami vállalat között született. Az Interpol levele szerint azonban a szerződés csak a svájci vállalkozás részéről volt lepecsételve és aláírva, ráadásul a szerződési feltételek is hiányoztak róla.

Az Interpol levele alapján a NAV-tól értesültek a nyomozók a pénzmosásgyanús esetről. Ezt – mivel folyamatban lévő ügy – sem az Interpol, sem a NAV nem kommentálta a G7 megkeresésére.

A magyar tulajdonban álló MagNet Bankot egyébként kétszer is megbüntette a Magyar Nemzeti Bank a pénzmosás elleni törvény megsértése miatt. 2018-ban hiányosságok miatt kellett 47 millió forintos bírságot fizetnie a pénzintézetnek, 2014-ben pedig bissau-guineai útlevelekkel nyitott számlák ügyében kaptak 19 millió forintos bírságot.

A zimbabwei elnök, Emmerson Mnangagwa 2017-ben került hatalomra, miután a Zimbabwét évtizedeken át utaló Robert Mugabét lényegében megpuccsolta a saját pártja. Az elnyomás és a korrupció azonban nem csökkent Mnangagwa vezetése alatt.

Hozzászólások