szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2005-ös adatok szerint tavaly a passzív dohányzás következtében csaknem ötvenezren hunytak el az Egyesült Államokban. A tüdőrákos és a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a passzív dohányzás hirtelen bölcsőhalt is okozhat.

A passzív dohányzás tavalyi ötvenezer amerikai áldozatából háromezren tüdőrák következtében haltak meg, 46 ezren szív-és érrendszeri betegségek miatt távoztak az élők sorából, és az orvosok ezzel hozták összefüggésbe a hirtelen bölcsőhalál 430 esetét is.

A füstmentes környezetben élőkkel szemben 30 százalékkal magasabb a tüdőrák kifejlődésének kockázata azoknál, akik a nikotin rabjával kötik össze életüket - olvasható egy orosz egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.
  
A nemdohányzó amerikaiak legkevesebb 60 százaléka szenvedi meg mások szenvedélybetegségét, belélegezve a dohányfüstben található körülbelül félszáz rákkeltő vegyületet - közölte Richard Carmona, az Egyesült Államok vezető sebésze. A passzív dohányzásnak körülbelül 22 millió gyermek is szenvedő alanya, akikre különösen kártékonyan hat a füst, vérükben kétszer akkora a káros nikotinszármazékok szintje, mint a felnőttek esetében.

A dohányzóhelyek kijelölése nem védi meg teljesen az embereket a nikotin kártékony hatásától. Richard Carmona szerint a dohányzás nyilvános helyen való betiltása révén már az első évben 1500 szívinfarktus és 360 stroke lenne megelőzhető. A csökkenő egészségügyi kiadások révén 49 millió dolláros, azaz 11 milliárd forintos megtakarítást érhetnének el ezzel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Ehető HIV-vakcinán dolgoznak orosz kutatók

Orosz kutatók olyan génmódosított paradicsomot állítottak elő, amely a gyakorlatban ehető oltóanyagként funkcionál, védettséget biztosítva a HIV-vírus és a fertőző májgyulladás kórokozója ellen.

MTI/hvg.hu Plázs

Betiltanák a dohányzást a franciák

A franciák 78 százaléka támogatná, hogy a nyilvános helyeken teljesen betiltsák a dohányzást. Franciaországban évente hatvanezren halnak meg közvetve a dohányzástól.

MTI Plázs

Az összes nyilvános helyen betiltanák a dohányzást

Nyilvános helyeken a nulla tolerancia elvének alkalmazását, azaz a dohányzás teljes betiltását javasolják a törvényhozóknak a tüdőgyógyász orvosok - jelentette ki Herjavecz Irén, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

MTI Plázs

Veszélyes az álmatlanság, az altató stroke-ot is okozhat

Az alvászavarokat, az úgynevezett insomniát nem szabad alábecsülni, hanem megfelelő készítményekkel kell kezelni, ugyanis súlyosabb esetekben a helytelenül megválasztott altató a beteg szellemi leépülésének, vagy akár a bénulással járó stroke kialakulásának kockázatát hordozhatja – mondta Dr. Káposzta Zoltán országos neurológus szakfelügyelő főorvos, a Jáhn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa annak kapcsán, hogy a Magyar Pszichiátriai Társaságon belül nemrég megalakult Insomnia Munkacsoport kidolgozta a korszerű terápia irányelveit.

hvg.hu Plázs

Hogyan enyhítsük a fájdalmat - függőség és mellékhatás nélkül?

Mind több orvos választja a fájdalomkezelés komplex módját, amely a kialakult, látható tünetekkel együtt kezeli a beteg egóját és pszichéjét – írja a Focus című német hetilap. Mások, amint az egy belga gyárlátogatáson kiderült, azon dolgoznak, hogy a krónikus fájdalom - legyen az daganatos betegség kísérője vagy mozgásszervi, esetleg reumás eredetű – elviselhetővé szelídüljön, a beteg teljes életet élhessen.

Túszokat ejtett egy férfi Le Havre-ban egy bankban

Túszokat ejtett egy férfi Le Havre-ban egy bankban

Támadásról írt az államtitkár, amikor arról kérdezték, vettünk-e kényszermunkában gyártott maszkokat

Támadásról írt az államtitkár, amikor arról kérdezték, vettünk-e kényszermunkában gyártott maszkokat

Edzés közben kapott szívrohamot, meghalt a Crvena Zvezda amerikai kosarasa

Edzés közben kapott szívrohamot, meghalt a Crvena Zvezda amerikai kosarasa