szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea egyben elutasította azt a dél-koreai kérést, hogy nyomozói...

©

Észak-Korea egyben elutasította azt a dél-koreai kérést, hogy nyomozói felkeressék a pénteki eset színhelyét, tisztázandó a történteket.
   
Az 53 éves nő az Észak-Korea keleti partján emelkedő Kumgang (Gyémánt)-hegységben, egy dél-koreai turisták által látogatott üdülőövezetben kapott halálos lövést. Az asszony egy golfpálya közelében sétált egyedül hajnalban, amikor betévedt a tengerparti katonai övezetbe. Egyes hírek szerint átmászott az üdülőhelyet körülvevő kerítésen. A katonák megállásra szólították fel, ezután futni kezdett. A végzetes lövések a lábán és a mellkasán érték.
   
Ri Mjong Bak dél-koreai elnök szombaton egy biztonsági tanácskozáson hangoztatta: "megtörtént, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Nem értem, miért lőtték le (az északiak) az asszonyt a nap olyan szakában, amikor jól kivehető volt, hogy egyszerű turista."
   
Az észak-koreai idegenforgalmi iroda közleményében azt állította, hogy a nő mélyen behatolt a katonai ellenőrzés alatt álló területre. A katonák többször is felszólították, hogy álljon meg, így nem tehettek mást, tüzet nyitottak.
   
A Gyémánt-hegységben lévő üdülőövezetet a dél-koreai Hyundai cégcsoport egyik leányvállalata, a Hyundai Asam üzemelteti észak-koreai személyzettel. Az első dél-koreai turisták 1998 novemberében érkeztek a kerítéssel körülvett "idegenforgalmi enklávéba", ahol szállodák, üzletek, golfpályák és egy gyógyfürdő várják a látogatókat. Észak-Korea márciusban engedélyezte, hogy turisták magángépkocsival is átkelhetnek a Korea-közi "határon", a szigorúan védett demarkációs vonalon.
   
Az üdülőhely rendkívül népszerű a turisták körében, megnyitása óta csaknem 2 millióan - többségükben dél-koreaiak - keresték fel. A térségben erős az észak-koreai katonai jelenlét, mert itt van a világtól elzárkózó kommunista ország egyik kulcsfontosságú haditengerészeti övezete.
   
A két Korea között technikailag még mindig hadiállapot van, mert 1950 és 1953 közötti háborújuk csak fegyverszünettel zárult. Az első észak-déli csúcstalálkozót 2000-ben tartották, azóta nagy előrehaladást értek el a megbékélésben. Kapcsolataik azonban lehűltek, miután ez év februárjában a Phenjannal szemben keményebb irányvonalat képviselő, konzervatív Ri Mjong Bak került a dél-koreai államfői székbe.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Eddig nem publikált adatra kérdezett rá Szél Bernadett, Rétváritól megkapta, hogy a baloldalra nem lehet számítani

Eddig nem publikált adatra kérdezett rá Szél Bernadett, Rétváritól megkapta, hogy a baloldalra nem lehet számítani

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó