szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Birminghami Egyetem kutatói egy nemrégiben publikált tanulmányban bejelentették, hogy a férfiak, akiket a reggeli órákban oltottak be hepatitis A, illetve influenza ellen, magasabb antitestszintet produkáltak, mint a nők.

Védőoltás esetén a szervezet ugyanúgy ellenanyagokat (antitesteket) termel, mint betegség esetén – természetesen a betegségre jellemző tünetek nélkül. A kutatók először 75 egyetemistát vizsgáltak meg, akiket hepatitis A elleni vakcinával oltottak a reggeli, illetve a kora esti (16 és 18 óra közti) időszakban, majd 90 idősebb beteget, akik az éves influenza elleni oltásra érkeztek 8 és 11 óra, valamint 13 és 16 óra között oltották be őket. A legerősebb immunválaszt a reggel beoltott férfiak produkálták, ellenanyagszintjük akár kétszerese is volt a délután oltottak antitestszintjének.

Ha sikerülne reprodukálnunk ezeket az eredményeket egy kontrollált vizsgálatban, lenne értelme megválasztani az immunizálás időpontját a veszélyeztetettek számára – vonják le a tanulságot a szerzők. A felnőtteket a nap egy bizonyos szakában tudnák beoltani influenza ellen, hogy növeljük a védettségüket a betegséggel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Ingyen oltás rotavírus ellen

Az önkormányzat költségvetéséből fedezik a rotavírus elleni oltás költségeit Százhalombattán, eddig 680 gyerek kapta meg a vakcinát.

MTI Plázs

Védőoltás dohányzás ellen

Dohányzás elleni oltóanyagot fejlesztettek ki Svédországban. Az új szer feladata, hogy a nikotinmolekulákhoz tapadó antitestek termelésére serkentse az immunrendszert, és így megakadályozza, hogy az anyag eljusson az agyba és függőséget keltő hatást gyakoroljon a jutalmazó központra.

MTI Itthon

Elítélték a védőoltást megakadályozó szülőket

Kiskorú veszélyeztetése miatt a Szolnoki Városi Bíróság elítélte azokat a kunmadarasi szülőket, akik elvi megfontolásból nem adatták be fiuknak a kötelezően előírt védőoltásokat - közölte a bíróság elnökhelyettese.

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája

Megváltozhat a Skoda százéves emblémája