Mikor hatékony az oltás?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Birminghami Egyetem kutatói egy nemrégiben publikált tanulmányban bejelentették, hogy a férfiak, akiket a reggeli órákban oltottak be hepatitis A, illetve influenza ellen, magasabb antitestszintet produkáltak, mint a nők.

Védőoltás esetén a szervezet ugyanúgy ellenanyagokat (antitesteket) termel, mint betegség esetén – természetesen a betegségre jellemző tünetek nélkül. A kutatók először 75 egyetemistát vizsgáltak meg, akiket hepatitis A elleni vakcinával oltottak a reggeli, illetve a kora esti (16 és 18 óra közti) időszakban, majd 90 idősebb beteget, akik az éves influenza elleni oltásra érkeztek 8 és 11 óra, valamint 13 és 16 óra között oltották be őket. A legerősebb immunválaszt a reggel beoltott férfiak produkálták, ellenanyagszintjük akár kétszerese is volt a délután oltottak antitestszintjének.

Ha sikerülne reprodukálnunk ezeket az eredményeket egy kontrollált vizsgálatban, lenne értelme megválasztani az immunizálás időpontját a veszélyeztetettek számára – vonják le a tanulságot a szerzők. A felnőtteket a nap egy bizonyos szakában tudnák beoltani influenza ellen, hogy növeljük a védettségüket a betegséggel szemben.