szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ünnepek alatt sajnos rengeteget lehetett hallani a kiújult, vagy felerősödött terrorfenyegetettségről, és további...

Az ünnepek alatt sajnos rengeteget lehetett hallani a kiújult, vagy felerősödött terrorfenyegetettségről, és további merényletektől tartva óvatosan ünnepelte az új évet a világ. Az Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgép felrobbantására tett sikertelen kísérlet és az Indonéziában bejelentett terrorfenyegetés keserű szájízt adott 2010 köszöntése mellé.

A híreket az elmúlt napokban már számtalanszor hallottuk: a nigériai Umar Farouk Abdulmutallab 2009. december 25-én megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépét. Az utasok és a személyzet tagjai legyűrték a férfit, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor megpróbálta működésbe hozni a nála lévő robbanószerkezetet. Nem sokkal később Indonéziában az amerikai és az ausztrál nagykövetséget Bali kormányzója arról tájékoztatta, hogy terrorista támadás lehet a turisták által felkapott szigeten, ahol már az elmúlt években is célba vették a nyugati látogatókat.

Az újabb terrorfenyegetettségről szóló hírek ismét a figyelem középpontjába helyezték a repülőterek megújuló biztonsági rendszerének kérdését, amelyről eddig jóformán csak a személyiségi jogokat védő szervezetek éles hangú kritikái kapcsán hallhattunk. Az amerikai Transportation Security Administration közlekedésbiztonsági hatóság által bevezetett, RapiScan Systems által gyártott röntgen-szkenner olyan technológiával dolgozik, amely sokkal kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a reptéri ellenőrzéseket, csupán egyetlen gond van vele: gyakorlatilag teljesen lemezteleníti az embert a biztonsági szolgálat emberei előtt, mivel az emberi test minden vonalát kivehető részletességgel megmutatja, köztük a nemi szervet is.

Ennek kapcsán az elmúlt hónapokban Amerikában nagy vita alakult ki, és az európai tesztelések során is tovább dagadt a botrány. A karácsonyi merénylet-kísérlet azonban ismét elnyomta a jogvédők hangját, és a politika is a szigorúbb biztonsági intézkedések mellett kezdett érvelni. A TSA napokban tett bejelentése szerint az Egyesült Államok megszigorítja a repülőgépen beutazók átvizsgálását; 14 országból, köztük a terrorizmust támogató államokból érkező minden utasra motozás és kézipoggyász-vizsgálat vár.

Európában sem maradt el a szigorítás: Hollandia - az EU-országok közül elsőként - hamarosan bevezeti a TSA által népszerűsített teljes test átvilágítást végző szkennert, sőt, Hirsch Ballin igazságügyi miniszter felszólította az Európai Uniót, hogy egész Európában tegye kötelezővé az új szkenner használatát. Az EU-tagállamok terrorelhárító szerveinek szoros együttműködését szeretné kialakítani a január elsején hivatalba lépett spanyol uniós elnökség is, amely a terrorizmus elleni közdelem összehangolására készül, s nyolc uniós tagállam - Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Portugália - már jelezte, hogy kész megbízottakat küldeni egy ilyen bizottságba.

Ugyanakkor a személyiségi jogokat védő civil szervezetek, aktivisták és politikusok is igyekeznek tovább érvelni az új biztonsági rendszer ellen, és újabb összeesküvés-elméletek is megjelentek már a világhálón, amelyek szerint a mostani esetek csak azt a célt szolgálják, hogy a világ központosított ellenőrzésének politikai és gazdasági hasznot hozó kialakítása újabb állomásához érkezhessen.

-NB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria