szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nagy francia filozófus, Voltaire eddig ismeretlen leveleit fedezte fel Angliában az Oxfordi Egyetem egy kutatója.

A levelek Voltaire angliai tartózkodása, 1726 és 1728 között íródtak, és arról tanúskodnak, hogy a szigetország gondolkodói nagy hatással voltak a francia filozófusra. "Voltaire két fontos, ámde csak kevéssé dokumentált évet töltött Angliában" - fogalmazott Nicholas Cronk, az irodalom professzora, a Voltaire nevét viselő oxfordi alapítvány igazgatója, hozzátéve hogy Voltaire mintegy 30 éves volt angliai tartózkodása idején, és mindenekelőtt költőként volt ismert. 

A levelek sokat elárulnak arról, hogy Voltaire miként jutott - az angol arisztokráciával ápolt kapcsolatainak hatására - a felvilágosodás gondolatvilágáig. A 14 levélre amerikai könyvtárakban bukkant rá Nicholas Cronk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!