Mi legyen, ha az űrhajós megőrül?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mit lehet tenni, ha egy űrhajós "megőrül" és önmagán kívül veszélybe sodorja társait is? Az amerikai űrhivatal, a NASA erre az esetre egy különleges eljárást ír elő, amit egy eddig titokban tartott kézikönyvben részleteznek.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Az egyedüllét érzése, a stressz az űrhajókon és a nemzetközi űrállomáson, az otthontól való nagy távolság és a szokatlan helyzet miatt nagyon erős depressziós állapot nem ritka a több hónapig tartó misszióknál. Igaz, az űrhajós-jelöltek kiválasztásán minden testi-lelki problémára felfigyelő vizsgálat van, de ez nem csalhatatlan, mint bebizonyosodott – legutóbb szerencsére a Fölön – Lisa Novak űrhajósnő a vetélytársának elrablását célzó őrült akciója esetében. Novak mintaűrhajósnak számított, misszióban mindig kifogástalan volt a magatartása, semmi jel nem mutatott arra, hogy lelki egyensúlya megbomolhat – írta a La Repubblica című olasz napilap.

A kézikönyv útmutatása szerint az idegrohamot kapó űrhajóst először is mozdulatlanná kell tenni, keze-lába megkötözésével. Majd nyugtatót kell neki adni és közben csillapító szavakkal megmagyarázni, hogy mindez az ő érdekében történik. Ha azonban állapota nem változik, a továbbiakról az űrhajó parancsnoka vagy az űrállomás vezetője Cape Canaverallal és az ott jelen lévő orvossal együtt dönt. A döntés lehet a misszió megszakítása vagy az asztronauta visszaküldése, amennyiben az eset az űrállomáson történik.