Cáfolták a Napóleon-komplexus létezését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brit kutatók szerint hamis az alacsony ember-szindróma vagy Napóleon-komplexus néven ismert elmélet, miszerint a kistermetű emberek agresszívebbek lennének magasabb növésű társaiknál.

Éppen ellenkezőleg: a Central Lancashire egyetemen végzett kísérlet kimutatta, hogy a magas termetű emberek az erőszakosabbak. A BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság megbízásából végzett kísérletben 10 átlagos és ugyanennyi átlagon aluli, illetve annál nagyobb magasságú alany vett részt, akik úgy tudták, hogy a reakcióidőre, a szem-kéz koordinációra és hasonló jellemzőkre kíváncsiak a kutatók.

A különböző magasságú alanyoknak evőpálcikákkal kellett kardozniuk, a beépített kísérleti személy pedig szándékosan bosszantotta őket: a szabályokat megszegve folyton kikapta társai kezéből és darabokra törte a pálcikát. Kiderült, hogy az alacsonyabbak jól tűrik a provokációt, a magasabbak viszont hamar dühbe gurultak és agresszió tört elő belőlük.

Dr. Mike Eslea kutatásvezető elmondta: "Eredményeink igazolják, hogy az alacsony ember-szindróma csak egy mese." A honlapon megjelent beszámoló szerint a tudós hozzátette: "Amikor egy kis növésű ember erőszakosan viselkedik, az emberek nagy valószínűség szerint rögtön azt gondolják, hogy az agresszió a termetéből fakad, mert ez a tulajdonság nyilvánvaló és megragadja a figyelmet."

Hozzászólások