IgNobel: Viagrától gyógyulnak a hörcsögök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Idén tizenhetedik alkalommal osztották ki a legfurcsább tudományos kutatásoknak járó Ig Nobel díjakat. Már biztos, hogy a Viagra segít a hörcsögöknek átvészelni a jet lag szindrómát, valamint a tehéntrágyából vaníliaízesítést is elő lehet állítani.

Dan Meyer a kardnyelésről írta tanulmányát
© Alexey Eliseev / improbable.com
A díjakat hat Nobel-díjas nyújtotta át a tíz kiválasztott kutatónak csütörtök este a Harvard Egyetemen, Massachusettsben. Az Ig Nobelre jelölteket az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) választja ki minden évben olyan tudományos eredményekért, amelyek Marc Abrahams szerkesztő szavaival élve "először megnevettetik, majd elgondolkodtatják az embert".

A tíz díjazottból heten jelentek meg a díjkiosztó gálán, a hagyományoknak megfelelően saját költségükön. Az idei Ig-ek között volt Brian Witcome és Dan Meyer duója, akik a kardnyelés hatásairól írtak hosszas beszámolót, illetve a barcelonai Nuria Sebastian-Galles és csoportja, akik azt kutatták, hogy a patkányok meg tudják-e különböztetni a visszafelé beszélt japán és holland nyelv közti különbséget.

Született még tanulmány arról, hogy a lepedők hogyan gyűrődnek össze, illetve hogy az ember éjszakánként milyen apró élőlényekkel osztja meg ágyát, de az argentin Diego Golombek vizsgálatai nyománfény derült arra is , hogy hörcsögökben Viagrával lehet gyógyítani a hosszabb repülések során tapasztalt, időeltolódásból adódó úgynevezett jet lag jelenséget is.

A békedíjat az amerikai légierőnek az a laborja kapta, amely a "gay bomb"-ot fejlesztették ki, azt a kémiai fegyvert, amelynek hatására az ellenséges katonák szexuálisan ellenállhatatlannak találják egymást.

Az Ig-díjazottak idén tojással ékesített narancssárga műcsirkét vehettek át a szakmai közönség előtt.