3D modellező szoftver kezdőknek is, ingyen

3D modellező szoftver kezdőknek is, ingyen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha ezzel megvagyunk, áttérhetünk a Maya Personal Learning változatára, amelyen...

Ha ezzel megvagyunk, áttérhetünk a Maya Personal Learning változatára, amelyen keresztül megismerhetjük a fizetős (és borsos árú) változat működését és a professzionális 3D modellezés és animáció világát.
Ám kezdésnek még ez is túlzás, sokkal jobban járunk, ha az alapokat és a 3D-s “látásmódot” egy ingyenes szoftverben szokjuk.
A SketchUp az egyik legjobban és legkönnyebben használható 3D-s modellező program, amely már jó ideje a Google tulajdonába került. Ingyenes változatát azoknak az otthoni felhasználóknak szánták, akik szeretnének megismerkedni a 3D modellezés világával, de nincs idejük vaskos könyveket bújni, drága tanfolyamokra beiratkozni. Az objektumok létrehozása, felületük módosítása, textúrázásuk valóban egyszerűen megoldható. Legfeljebb a térlátásunkat kell kicsit trenírozni. Az oktatóvideók és a fórumok alapján szinte minden kérdésünkre választ kapunk.

Tervezgetünk, tervezgetünk...

A kezdeti lépéseket tovább egyszerűsíthetjük, ha letöltünk néhány kész objektumot a Google SketchUp internetes gyűjteményéből. Ezt a File menü 3D Warehouse menüpontjából is elérjük, egyetlen kattintással betölthetünk onnan objektumokat, amelyek révén ismerkedünk a programmal. Sőt, a kész elemek segítségével egy készülő lakás tervét is könnyű színesíteni, hiszen az alaprajz és a falak megtervezése után rengeteg kész bútormodellt tölthetünk le az internetről, hogy berendezzük a virtuális lakást. És ha úgy látjuk, jól sikerült saját modellünk, meg is oszthatjuk másokkal a Google oldalán. A kész 3D világból 2D felvételeket tudunk készíteni (JPG, PNG, TIFF formátumba), természetesen tetszőleges kameraállásból. Vagy akár animációkat is készíthetünk.
Érdemes letölteni a kiegészítő csomagokat is, amelyek számtalan előre elkészített modellt tartalmaznak.

Akár a Google Earth-re is felküldhetjük 3D-s építményünket

Ha már kinőttük a SketchUp ingyenes változatát, megvásárolhatjuk a Pro verziót, amely többféle formátumot kezel (és például 2D vektoros ábrákat is tud exportálni), és renderelésben is jobban teljesít (használhatunk számtalan stílust), illetve tartalmaz egy jelenleg béta állapotú kiegészítőt is, amelynek segítségével könnyen készíthetünk prezentációt SketchUp modelljeinkből. A programot egyébként számtalan remek plug-innel bővíthetjük.
A SketchUp még egy szempontból remekel, nevezetesen nem csak Windowson, hanem Macen is használhatjuk.
Ha pedig egy másik irányzatot is szeretnénk megismerni, a SketchUp-ban szerzett tapasztalatokat jól tudjuk majd hasznosítani mondjuk a Mayában is. Bár ott már nem ússzuk meg a könyvek lapozgatását sem...

Hozzászólások