Programok indítása és linkek megnyitása villámgyorsan

Programok indítása és linkek megnyitása villámgyorsan

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A megoldás egészen apró, de igencsak hatékony, úgy hívják: Launchy 2.0.

A megoldás egészen apró, de igencsak hatékony, úgy hívják: Launchy 2.0. Ezzel az ingyenes programmal leegyszerűsíthetjük a programok indítását a Windows XP-n, sőt, az internetes oldalak megnyitását is megkönnyíti.
Kicsit hasonlít a Vista Start-menüjében található Futtatás mezőhöz, amelyben elegendő elkezdeni beírni egy adott program nevét, s ennek megfelelően kapunk egy szűkített találati listát, ahonnan már gyerekjáték kiválasztani amire szükségünk van.

Egyszerűbb volt, mint kikeresni a Start menüben

A telepítés után a Launchy-t az Alt+Space kombinációval hívhatjuk elő (ezt tetszőlegesen megváltoztathatjuk, ha kedvünk tartja), s máris írhatjuk be az indítandó program nevét.
Beírás közben a program elkezdi listába gyűjteni a szövegrészletnek megfelelő találatokat, ha bármelyik megfelel nekünk, elég egy kattintás a listaelemre (vagy a kurzormozgató billentyűkkel is mozoghatunk a listában). Esetleg végig írhatjuk a nevet a “tökéletes találatig”, és akkor elegendő egy Entert nyomni a program elindításához.

Plug-inekkel bővíthető és saját utasításokat is létrehozhatunk

A módszer nem csak programokkal működik, hanem weboldalakkal is. A Firefox és az Internet Explorer könyvjelzői alapján a program beazonosítja a begépelt név alapján az oldalt és egy Enterrel már indíthatjuk is a böngészőt, megnyitva benne a kívánt honlapot.
Sőt, tetszőleges szavakhoz hozzárendelhetünk mappákat, programokat, utasításokat stb.
Ha például a program beállításainál a Plugins/Weby részében a Teki szóhoz hozzárendeljük a http://www.techline.hu URL-t, onnantól kezdve egy pillanat alatt megnyithatjuk a Techline.hu oldalát a böngészőben (ha a könyvjelzők között szerepelt a techline.hu, akkor már a techl beírására is beazonosítja a program az oldalt). De ugyanígy megadhatunk mappákat, parancssori utasításokat, sőt a http://sourceforge.net/forum/forum.php?forum_id=677087 oldalról letölthető plug-inek segítségével még rengeteg dolgot rendelhetünk szavakhoz.

Változtatható külső

Bár elsőre kicsit talán kényelmetlennek tűnhet ez a “beírósdi”, de nagyon sok esetben leegyszerűsíti a programok indítását, vagy dokumentumok megnyitását. Saját utasításoknál persze érdemes olyan szavak választani, amelyeket könnyen megjegyzünk (például hozzárendelhetjük az időjárás szót mondjuk az www.idojaras.hu oldal megnyitásához).
A program skinezhető, így külsejét is tetszés szerint alakíthatjuk, a http://sourceforge.net/forum/forum.php?forum_id=766268 oldalról rengeteg “bőrt” tölthetünk le hozzá.


Hozzászólások