A legjobb internetes start oldalak

A legjobb internetes start oldalak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

De akkor mégis, mit érdemes beállítani „elsőnek”?

De akkor mégis, mit érdemes beállítani „elsőnek”? Nos, szerencsére ez egy olyan kérdés, amelyre nincsen egyértelműen elfogadható válasz, hiszen mindenki más szempontokat tart fontosnak. Mi most sorra veszünk néhány lehetőséget (az internet méretei miatt a teljesség igénye nélkül), azaz mutatunk néhány olyan URL-t, amely - mondjuk úgy - méltó arra, hogy böngészőnk indításakor rögtön vele kezdjük.

about:blank
Azoknak, akik csak arra vágynak, hogy a böngésző minél hamarabb elinduljon, és már kattintanának is - mindig más - könyvjelzőre, vagy írnák be a kívánt webcímet, a fenti URL-t érdemes beírni alapnak.

A böngésző gyors indításához... Indulhatunk tiszta lappal...

Ebben az esetben ugyanis az ég világon semmi nem jelenik meg a böngészőben, viszont ennek köszönhetően az pillanatok alatt elindul, és már kezdhetjük is vele a munkát. Bizony, ez is egy szempont!

Google.com
A Google.com alapértelmezetté tétele az egyik legjobb, amit tehetünk. Gyorsan bejön, és rögtön kereshetünk vele bármire az interneten. Praktikus és egyszerű, amellett nincs, aki nála jobban ismerné a világháló rejtett zugait.

Vagy indíthatunk rögtön kereséssel

iGoogle, Netvibes, My Yahoo
Olyan oldalak, amelyek tartalmát mi állíthatjuk össze különféle widgetekből. Egyszer munkás csak a dolog, amikor kiválasztjuk pontosan milyen widgeteket szeretnénk látni egymás mellett, de utána az egész nagyon-nagyon kényelmes. Ikonokkal díszített időjárás-jelentés, frissen érkezett leveleink (Gmail, Hotmail, POP3 stb.), keresők, legújabb Flickr képek, jegyzettömb és még megannyi más helyezhető el blokkokban. 

Az iGoogle könnyen testreszabható és sokat tud

Természetesen kedvenc oldalaink legfrissebb anyagait is láthatjuk itt (ha RSS képes oldalról van szó, de ma már minden magára valamit is adó online újság teljesíti ezt a feltételt). A legtöbb népszerű híroldalt egyetlen mozdulattal tehetjük be a gyűjteményünkben, de amelyik nem szerepel a felhozatalban, azt is könnyen felvehetjük, csak az RSS linket kell megtudnunk az eredeti oldalon (például feed://www.techline.hu/rss.aspx).
Ha nem férnénk el egyetlen lapon, semmi gond, mindkét megoldásban létrehozhatunk plusz lapokat, amelyeken további widgeteket szórhatunk szanaszét. Gyakorlatilag összeállíthatjuk a saját start oldalunkat, és a böngésző indítása után azonnal megtalálunk minden fontos információt egy helyen. Mintha magunk szerkesztette újságot olvasnánk a reggeli kávé mellett!

A Netvibes is nagyon jó!

Valamennyi oldal esetében szükség van egy ingyenes regisztrációra, hogy beállításainkat elmenthessük (skin, dobozok stb.). Nekünk a három közül az iGoogle jön be leginkább, mert gyors, átlátható és könnyen szerkeszthető, de lehet, hogy valójában csak azért tetszik annyira, mert a Gmail postafiók accountjával simán használható, ahogy szinte minden Google termék. Második a Netvibes, míg a My Yahoo a sor végére került, mert nekünk kicsit zagyva (de biztosan lesz, aki arra szavaz).
Ezeknek az oldalaknak a használata talán a leginkább célravezető, ha rögtön látni akarunk minden fontos információt, és gyorsan el szeretnénk jutni kedvenc oldalainkra (mert természetesen linkgyűjteményt is létrehozhatunk rajtuk).

Widgami.com
Ez az oldal tulajdonképpen az előző csoporthoz tartozik, csak azért vettük külön, mert magyar termékről van szó. A hazai fejlesztők által létrehozott Widgami.com pont úgy működik, mint mondjuk a Netvibes: mozgatható hírdobozok RSS/ATOM hírcsatornákkal és különféle widgetek, mindenféle témakörben sorakoznak, hogy használjuk őket.
Ha nem használnánk az iGoogle-t, valószínűleg Widgamira szavaznánk (bár Safariban például rondán jelenik meg, míg Firefoxban isteni, de Opera alatt néhány RSS feed tartalmát nem találja).

Hírkereső és a lap.hu-k
Ha nem akarunk magunk összeállítani kezdőoldalt, inkább rábízzuk ezt másokra, akkor kétféle megoldás létezik. Az egyik a Hirkereso.hu és a hasonló oldalak, amelyek különféle online újságok legfrissebb híreit csoportosítják, amolyan RSS gyűjtőként, kategóriák szerint. A másik lehetőség a különféle lap.hu oldalak valamelyikének kiválasztása (van belőlük bőven), ahol kedvenc témakörünkben találunk mérhetetlen sok linket.

Van, aki összegyűjti nekünk a híreket, például a hirkereso.hu

De például ha gyerekünknek is van saját gépe, remek kiinduló oldalt találunk számára is a www.startlap.hu/gyerek linken.
 
Kedvenc oldal
A végére maradt az about:blank utáni legegyszerűbb megoldás, amikor egy adott oldalt nevezünk ki alapnak, tegyük fel, elfogultság nélkül a www.techline.hu-t. De lehet ez mondjuk a hvg.hu is, a lényeg, hogy az általunk leggyakrabban felkeresett oldalt válasszuk, így mindenféle kattogás nélkül jutunk el rá, amikor a böngészőnk elindul.

De indíthatunk rögtön egy kedvencünkkel is...

A végére már nem is maradt más, mint megmutatni, hogy mégis hol állíthatjuk be ezeket az oldalakat. Íme böngészőkre lebontva:

IE 7: Eszközök/Internet beállítások/Általános és itt a Kezdőlap részben írhatjuk be a címet, sőt címeket. Utóbbi esetben külön lapon nyitja meg őket az IE.
Firefox 3: Eszközök/Beállítások/Főlap/Kezdőlap
Safari 3: Preferences/General/Home Page
Opera 9.5: Preferences/General/Home Page

És amit be kell írnunk.
Üres oldal: about:blank
Google kereső: http://www.google.com
iGoogle: http://www.google.com/ig
Netvibes: http://www.netvibes.com
My Yahoo: http://my.yahoo.com
Widgami: http://Widgami.com
Hírkereső: http://www.hirkereso.hu

Hozzászólások