Úszó város a klímaváltozás elől menekülőknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tízezer ember befogadására alkalmas úszó várost tervezett egy belga építész. A vízililiomra emlékeztető mesterséges szigeteket elsősorban azoknak szánják, akiknek a globális felmelegedés következtében emelkedő tengerszint miatt el kell majd hagyni otthonaikat. A tengeri városok teljesen önfenntartóak lesznek.

Az Inhabitat.com környezetvédelmi témákkal foglalkozó weboldal értesülései szerint a Vincent Callebaut által tervezett, Lilypad elnevezésű óriás szigetek célja, hogy teljesen önfenntartó lakóhelyet kínáljon a klímaváltozás következtében hontalanná válóknak.

A Lilypad lakói az óceánok élővilágát is megfigyelhetik
© Inhabitat.com

A mesterséges sziget tervezésekor a mimikri jelensége lebegett Callebaut szemei előtt. A az óriási vízililiom károsanyag kibocsátása zéró, az építész ugyanis szem előtt tartotta a megújuló energiák (nap, szél, dagály és biomassza) felhasználását. A Lilypad nem csak a saját energiaszükségleteit fedezi, de titán-dioxid borításának köszönhetően meg is köti a légkör szén-dioxid tartalmát.

A Lilypad-városok a part közelében lebegnének
© Inhabitat.com

Az óceánok felszínén lebegő városok körülbelül 50 000 ember számára kínálnak otthont. A különleges formatervben különféle felszín-típusok szerepelnek – például egy mesterséges lagúna is – hogy változatosságot biztosítsanak a lakók számára. A Lilypad-ek vagy a part közelében lebegnének, vagy vándorolnának az óceánon, attól függően, hogy a nagyobb tengeri áramlatok – például a Golf-áramlat – merre sodorják az építményeket.

Bár a terv egyelőre még jó ideig terv marad csupán, a Lilypad ötlete számos olyan újítást eredményezhet, amelyek segítenek a klímaváltozás miatt jelentkező problémák leküzdésében.