Így érheti el távolból is a számítógépét

Így érheti el távolból is a számítógépét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy egy Windows XP számítógépre távolról is csatlakozni lehessen, a...

Ahhoz, hogy egy Windows XP számítógépre távolról is csatlakozni lehessen, a Professional változatra van szükség, a fióknak pedig, amelybe be szeretnénk jelentkezni, jelszóval védettnek kell lennie. Ezen felül be kell kapcsolni a Távoli asztal szolgáltatást. Ehhez kattintsunk a jobb egérgombbal a Sajátgépre, majd válasszuk a Tulajdonságokat. A Távoli használat fülön pipáljuk be a „Távolról is kapcsolódhatnak a felhasználók ehhez a számítógéphez” opciót és a felhasználók kijelölése gombbal válasszuk ki azokat a felhasználókat, amelyek fiókjába távolról is be lehet majd lépni.

A gépre már ennyi beállítással is lehet csatlakozni a helyi hálózatról

Nézzük, hogy megy ezek után a csatlakozás. A fenti képen láthatjuk a távoli asztalt használó számítógép teljes nevét, ez jelen esetben az „anyapc”. Üljünk át egy másik számítógéphez, ami a hálózaton van. Kövessük a Start menü/Minden program/Kellékek/Távoli asztali kapcsolat útvonalat. Elindul a távoli asztali kliens. Kattintsunk a Beállítások gombra, és töltsük ki „távoli” számítógép nevét és a felhasználót, akinek a fiókjába majd be szeretnénk lépni.

A kliens beállítása sem volt hosszadalmas

A csatlakozáskor kérni fogja a gép a fiókjelszót, aminek a megadása után teljes képernyős módban megnyílik a távoli gép asztala.

Háttérben a Vista, elöl a távoli XP

Térjünk egy kicsit vissza a kliens beállításaira, mert van még pár beállítás, ami szót érdemel. A Kliens helyi erőforrások fülön (még csatlakozás előtt) a Részletek gombra kattintva például megadható, hogy a távoli asztali kliensben megjelenjenek a helyi gép meghajtói a sajátgépben, megkönnyítve így a két gép közötti adatcserét.

Helyi erőforrásokat is használhatunk a távoli asztal kliensében

A Minőség fülön beállíthatjuk a kapcsolat sebességét, ezzel optimalizálva a megjelenítést és a teljesítményt. Mi kell ahhoz, hogy interneten keresztül is csatlakozni lehessen a géphez? Kell a számítógép IP címe, ahova csatlakozni szeretnénk, illetve egy nyitott port az ottani tűzfalon. A tűzfal szoftverekben – ha azok automatikusan nem engedélyezik – be kell állítanunk a 3389-es TCP port kinyitását. Ha routerünk van, akkor keressük meg a Port Forwarding szekciót, és állítsuk be, hogy mely számítógépünk felé továbbítsa a router a 3389-es TCP porton érkező forgalmat.

Az ügyesebb routerekben elég kiválasztanunk egy listából az alkalmazást

A beállításokon felül a távoli gépnek természetesen működnie kell, hogy csatlakozni lehessen rá, továbbá a számítógépet helyileg és távolról nem lehet egyszerre használni, ez egy limitálás a Microsoft kliens operációs rendszereiben.

Hozzászólások