Április elsején lecsap a féregvírus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A „Downadup” vagy „Conficker” néven ismert számítógépféreg 2008. novembere óta számítógépek millióit fertőzte meg, és 2009. április 1-jei frissülését követően további gondokat okozhat. Mivel nem világos, hogy a várható támadás a vírusírók áprilisi tréfája, vagy általános biztonsági problémává fog válni, mindenkinek ajánlatos ellenőriznie és frissítenie számítógépe védelmi rendszerét.

A Conficker  hatására a fertőzött számítógépek már eddig is terjesztettek levélszemetet, adathalászatra és e-mailes csalásokra használták őket, és személyes információkat - például felhasználóneveket, jelszavakat és társadalombiztosítási számokat - loptak vele.

A Downadup veszély a Microsoft Windows egyik hibáját (MS08-067) használja ki arra, hogy rejtve telepítse és futtassa magát. A féreg önmagát megosztott hálózatok megosztott könyvtáraiba másolva, illetve USB-eszközök, például memóriák megfertőzésével próbál meg terjedni.

A vírusirtó cégek szakértői folyamatosan figyelik a helyzetet, elemzik a veszélyt és annak lehetséges hatásait. A legveszélyeztetettebbek a Windows XP-t vagy Windows Vistát használók, és a Microsoft önműködően érkező frissítéseinek fogadására be nem állított, valamint a nem naprakész védelmi szoftvert használó számítógépek.

Ha úgy gondolja, hogy számítógépe fertőzött, és nincs olyan védelmi szoftvere, amelyik megállítja ezt a veszélyt, ingyenesen letöltheti a javítást elvégző programot. Utána gondoskodjon arról, hogy operációs rendszere megkapja a legfrissebb hibajavításokat a Windows Update-re való belépéssel és azok letöltésével.