Zene, csengőhangok, dalszöveg egyben – itt a jövő albuma

Zene, csengőhangok, dalszöveg egyben – itt a jövő albuma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nem csoda, hogy minden zenekiadó  megpróbál betörni a piacra – az internetes...

Nem csoda, hogy minden zenekiadó  megpróbál betörni a piacra – az internetes zene- és albumértékesítés ugyanis a világ egyik legnagyobb üzlete lehetne, ha megfelelően használnák a cégek, és persze a felhasználók is. Hogy miért lopjuk a zenéket, annak persze ezer oka van, ezzel már részletesen foglalkoztunk itt.

Egy azonban biztos, ha nem lesz változás a digitális terjesztésben és formátumokban, akkor bizony örökre megmarad a „letöltöttem MP3-ban és kész” megközelítés. Az Apple mint a digitális zene-forgalmazás úttörője (és gyakorlatilag az egyetlen cég, aki jelentősen profitál is belőle) már dolgozik egy digitális zenei album formátumon („Coctail” kódnéven), viszont jóval az Apple találmányának megjelenése előtt, novemberben érkezik a világ új zenei album formátuma. A bakelit lemez és a CD-lemez után nemsokára itt a CMX!

A novemberben érkező CMX formátum lényege, hogy az eddig főleg CD-n (esetleg DVD-n) forgalmazott, sőt egyenesen ezekre a hordozókra „kitalált” zenei albumokat immár teljesen digitális formában forgalmazzák, és a zenéken kívül egyéb extrákat is tartalmaznak. Egy CMX csomag (vagy CMX album) inkább hasonlít egy kis ajándékcsomagra, mint egy hagyományos zenei albumra. 

Az új formátumban megvásárolt album, a zeneszámokon és a borítón kívül tartalmaz csengőhangokat, dalszövegeket, fotó albumokat és egyéb extrákat. Ráadásul egy CMX album megnyitása után egy interaktív felületet kapunk, amolyan kezdőlapot, ahol kedvünkre navigálhatunk az extrák között – és persze hallgathatjuk a számokat is. 

Az új formátum terjesztésében elkötelezte magát a Sony, a Warner, az EMI és a Universal is. Sok kérdés azonban még nyitott a CMX-szel kapcsolatban: a speciális formátum miatt egyelőre úgy tűnik, hogy a CMX albumokat nem fogja lejátszani néhány MP3 lejátszó (hiszen tulajdonképpen nem MP3 formátumról van szó), ráadásul nem is írhatjuk ki CD-re kedvenc számainkat, ha mondjuk a kocsiban akarjuk hallgatni. Sőt, mivel az Apple nem támogatja a CMX formátumot (eleinte tetszett nekik az ötlet, de később nem igazán tudtak megegyezni a nagy kiadókkal) a CMX nem lesz kompatibilis az iPod-okkal és az iPhone-okkal sem. Ennek kapcsán azonban jogosan merül fel a kérdés a felhasználó részéről: akkor mégis, hol és hogyan fogom hallgatni?

Nos meglátjuk, a kiadók a tervek szerint a U2 legújabb albumával akarják majd bevezetni a CMX-et, és eleinte főleg az Amazonon és saját online zeneboltjaikban (mivel az iTunes-be nem kerülhetnek be) fogják értékesíteni.
 

Hozzászólások