Nagyobb kárt okoz a zeneletöltés, mint a bankrablások – nyomozzon az FBI?

Nagyobb kárt okoz a zeneletöltés, mint a bankrablások – nyomozzon az FBI?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze azért a RIAA sem panaszkodhat, idén is okoztak rengeteg kellemes percet: bepereltek már pompom lányt 37 db...

 Persze azért a RIAA sem panaszkodhat, idén is okoztak rengeteg kellemes percet: bepereltek már pompom lányt 37 db zeneszám birtoklása miatt, és aktívan részt vettek ama remek beadvány megírásában, amely szerint a DVD-másolás nemzetbiztonsági ügy, ráadásul terroristák gazdagodnak az így szerzett bevételekből.  Úgy tűnik az idei év is ezzel fog telni: a különböző jogvédő szervezetek beadványokat nyújtanak be, tele őrült ötletekkel, azzal kapcsolatban, hogy az őket eltartó adófizetőket, hogyan üldözze és börtönözze be a szintén az adófizetők pénzéből eltartott rendőrség vagy jelen esetben az FBI. Mivel mi európaiak vagyunk (szerencsére), beindult ösztönös védekező mechanizmusunk, ezért jelen cikket csupa „facepalm” képecskével illusztráljuk, remélhetőleg az olvasó megbocsátja ezt a kis fricskát. Az írás végére valószínűleg mindenki egyetért majd velünk abban, hogy a SongWriters ötleteire nincs más megoldás, csak egy-egy jól sikerült „facepalm” internet-mém.

A Songwriters Guild által megálmodott legújabb jelentés és beadvány szerint (eredeti PDF itt olvasható) az Amerika-szerte elkövetett fegyveres bankrablások kevesebb anyagi kárt okoznak évente, mint az illegális zenék letöltése. A bankrablókat, mint tudjuk, üldözi az FBI – minden elkövetett bankrablás után hivatalból nyomozást kell indítaniuk. Ebből vonta le a következtetést a Songwriters: mivel a zenék „lopkodása” nagyobb anyagi kárt okoz, ezért a zenéket illegálisan letöltők iránt is hivatalból nyomozást kell indítani… az FBI-nak. 

Micsoda briliáns logika, cizellált jogi levezetés! A Songwriters csupán arról az egyszerű tényről látszik elfeledkezni, hogy míg egy bankrablás erőszakos cselekmény, többnyire fegyverrel, olykor gyilkossággal kísérve, ráadásul más emberek (adófizetők) pénzét tulajdonítják el (hiszen a banknak nincs pénze, a bankban a mi pénzünk van), addig egy zeneszám másolása nem más, mint egy „másolat készítése a másolatról”, legtöbbször otthoni célra, és nem nyereségvágyból elkövetve. Ráadásul, ellentétben a bankrablással, az MP3-letöltések során nem igazán használnak fegyvert, és igen ritka, hogy valaki megsérülne.

 Ha már annyira párhuzamot akarnak vonni, akkor szerencsésebb lett volna a bolti-lopás/MP3 másolás (bár ez is erőltetett, hiszen bolti lopás esetében konkrét árucikkekről van szó, MP3-ak esetében pedig csak copyright jogról) – de talán a legjobb párhuzam a gyorshajtás/MP3-másolás lett volna. A gyorshajtást is elköveti mindenki (sajnos), mégsem kezd el minden gyorshajtót üldözni az FBI. Lehet, ideje lenne megbarátkozni a gondolattal, hogy vannak „bűnök”, melyeket nem lehet/nem érdemes üldözni, legalábbis nem a hagyományos módszerekkel.

A Songwriters Guildnek nem ártana kiszámolnia azt sem, hogy ha valamennyi illegális zeneletöltőt valóban hivatalból üldözne az FBI, akkor valószínűleg az USA lakosságának több mint 100 %-át kellene FBI nyomozóként alkalmazni, amivel csak egy gond van: 100%-nál nem laknak többen az USA-ban (ráadásul a letöltők maguk ellen csak nem nyomoznának, szóval a 100%-ból még lejön az a kb. 98,99% aki letöltött már zenét a netről…)

 A beadványt a Fehér Ház jogvédelemel foglalkozó osztályának koordinátorához, Victoria Espinelhez címezték, sőt,pár jó tanáccsal is ellátták – hogy Ms. Espinel mit szólt a tanácsokhoz, arról nem szólnak a hírek. Lássuk, mit kellene tenni az FBI-nak a Songwriters Guild szerint:

- elemezni az internetes adatforgalmat a fájltípusok alapján, valamint kifejleszteni az ehhez szükséges technológiát (vajon a teljes internet-forgalomra gondoltak? Sok sikert…)
- a forgalom elemzése során, valamilyen felismerő módszerrel azonosítani a zeneszámokat/filmeket tartalmazó fájlokat (külön érdekesség, hogy mi van akkor ha RAR fájlokba van csomagolva a bezippelt MP3, mondjuk szétdarabolva….)
- letiltani, blokkolni a jogvédett tartalmakat és az azokra mutató linkeket tartalmazó oldalakat
- csökkenteni az illegális letöltögetők sávszélességét, megelőzve ezzel a további kalózkodást (ezt el sem hiszem, hogy bele merték írni…)
 - valamilyen, az ő szóhasználatukkal élve „scanning infrastructure” kifejlesztése, hogy nyomon követhessék az RSS-feedeket és torrent-gyűjtőket, kiszűrve belőlük az illegális zeneszámokra mutató hivatkozásokat.

Nem tudjuk megállni, hogy ne állítsuk össze mi is saját kis „javaslatlistánkat”, nem sok esély van rá, hogy bárki a Songwriters Guildből olvassa, de hátha mégis… Lássuk, szerintünk mit kellene tenniük!

- Olyan zenészek szerződtetése, akik valamilyen hangszeres tudással rendelkeznek
- Olyan előadók szerződtetése, akik saját hangjukon tudnak énekelni, és nem kell minden percben „behúzni” az éneket. 
- Szexi és fétis videoklipek helyett inkább a jó minőségű zene- és dalszövegek segítségével eladni egy számot/albumot
- Tapadós-bőrnadrágos, dominának kinéző szupermodell énekesnők helyett, igazi, aktuális zenekarok menedzselése (a zenekar olyan valami, ami három-öt tagból áll, akik mindegy hogyan néznek ki, és mindegyikük valamilyen hangszeren játszik, ami nem feltétlenül szintetizátor/sampler.)
 - A túl drága és illogikus CD/DVD terjesztés helyett valamilyen olcsóbb, elektronikus zenei forgalmazás kifejlesztése.

Hozzászólások