Ez már a vég – a zenei jogvédők az újságokat is támadják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az internet megjelenésével megváltozott a világ – ez kétszeresen igaz a szellemi termékekre, játékokra, filmekre és...

 Az internet megjelenésével megváltozott a világ – ez kétszeresen igaz a szellemi termékekre, játékokra, filmekre és persze zeneszámokra is. Sajnos a lemez- és zenekiadók képtelenek lépést tartani a korral, a legtöbb, amit tehetnek, hogy szájtátva bámulják, ahogy csúszik ki a kezükből az ellenőrzés (és a pénz). És persze egyet tehetnek még ezen kívül – és meg is teszik: beperelnek boldog-boldogtalant, tinédzser pompomlánytól kezdve a szoftverfejlesztőkön keresztül bárkit, akinek csak egy kicsi köze is van az illegális (?) zeneletöltésekhez.

Legújabb megmozdulásával az amerikai jogvédő hivatal, a RIAA már olyan mélyre süllyedt, ahonnan valószínűleg nincs visszaút – azt tervezik, hogy pert indítanak egy internetes magazin ellen. Hogy miért? Nos, az arcátlan magazin a hírhedt fájlmegosztó, a Limeware (sokadik) megszűnésének kapcsán, nem volt rest írni egy cikket a Limeware alternatívákról, azaz a hasonló, fájlcserélő szoftverekről.

Viveck Shah, a PCMag.com alapítója és főszerkesztője egy levelet kapott a jogvédő hivataltól: először nem hitt a szemének, azután másodszor sem, végül kiposztolta az egész levelet a Billboard.com-ra, mondván „ilyet még nem látott a világ”. És tényleg nem.

Eltekintve most attól, hogy szólásszabadság és demokrácia, sajtószabadság és véleményszabadság – egészen pontosan, mi köze van ahhoz a RIAA-nak, hogy az interneten ki, miről ír cikkeket, blogbejegyzéseket? A RIAA üldözi az illegális zeneletöltőket, ez még valamennyire érthető is, hiszen ez a dolguk, de azokat is üldözni, akik zeneletöltésekhez (is) használható szoftverekről írnak, erős túlzásnak tűnik.

A levélben a RIAA és az amerikai „Gospel Music Association” csalódottságát fejezi ki, a magazin „LimeWire is Dead: What Are the Alternatives?” (A Limeware megszűnt, mik az alternatívák?) című írása miatt. Az írás amúgy remek kis összefoglaló, itt olvasható teljes egészében, ha kíváncsiak vagyunk, milyen Limeware-hez hasonló szoftverek vannak még, érdemes elolvasni. Az írás nem más, mint az online magazinokban ezrével található szoftver körkép/bemutató, jelen esetben P2P fájlcserélő szoftverekről.

Érdekesség, hogy a cikkben még az is benne van, hogy a „PCMag nem támogatja a jogvédett anyagok letöltését”, tehát még tisztességesek is voltak a szerzők. Ennek ellenére a RIAA „ugrott”, mivel állításuk szerint a szóban forgó cikk, jogvédett zeneszámok letöltésére buzdítja az olvasókat, illetve ahhoz ad tanácsokat. Hogy miért pont a PCMag-et és annak cikkét szemelték ki a neten található rengeteg magazin és annak sok ezer hasonló írása közül, azt nem közölték. A levél végén felszólítottak a magazint, hogy távolítsa el a cikket, amit ők persze nem tettek meg, sőt a sajtószabadság megvédésének érdekében felszólítanak minden netezőt, hogy linkelje/tükrözze a szóban forgó írást.

A magazin most érdeklődve várja, hogy a RIAA elviszi-e a bíróságig az ügyet – mi is érdeklődve várjuk. Közben pedig örülünk, hogy nem Amerikában élünk…


 

Hozzászólások