Az idei év legjobb ingyenes online szolgáltatásai, szerintünk

Az idei év legjobb ingyenes online szolgáltatásai, szerintünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Mivel idén már rengeteg ilyen szolgáltatást bemutattunk, most a teljesség igénye nélkül, összeválogattuk azokat...

Mivel idén már rengeteg ilyen szolgáltatást bemutattunk, most a teljesség igénye nélkül, összeválogattuk azokat, amelyeket a leghasznosabbnak ítéltünk meg. Vannak régi nagy nevek, de akadnak új versenyzők is a listában. A Google Docs, a Gmail és a Flickr csak azért nem került be, mert azokról már annyit írunk, hogy akit eddig nem beszéltünk rá a használatukra, azt már nem is fogjuk. :)
De a többi felsorolt szolgáltatás szerintünk megérdemel legalább egy próbát.

Minus
Ha létezik olyan, hogy a képmegosztás legegyszerűbb módja, akkor az a Minus. Ennél egyszerűbben ezt a kérdést már nem nagyon lehet megoldani.

Az oldal meglátogatása után mindössze rá kell dobnunk a megosztani kívánt képfájlt a böngésző ablakára, és pár másodperccel később már meg is kapjuk a megosztáshoz szükséges közvetlen linket, sőt egy kattintással továbbíthatjuk azt a Twitterre, Facebookra és egyéb közösségi oldalakra.
Tovább a szolgáltatáshoz >>>

ZoomIt
A Zoom.it képmegosztó is, meg nem is. Nincs ugyanis szerver, amelyre feltölthetjük a képünket, hogy azután megosszuk annak linkjét, ezt előbb meg kell oldanunk másként.
De ha a kép már a „hálón” van, és tudjuk a közvetlen linkjét, a Zoom.it is értelmet nyer! Ha ugyanis egy átlagos képmegosztóra töltünk fel, mondjuk egy 12 megapixeles vagy nagyobb fotót, azt meglehetősen kényelmetlen online nézegetni, ránagyítani, elmerülni a részleteiben.
Ha viszont megadjuk a Zoom.it-ben a kép linkjét, majd a Create gombra kattintunk, kapunk egy saját weboldalba, blogba is beépíthető embed kódot, illetve egy közvetlen URL-t.

Ezek segítségével pedig már gyors megjelenítési és nagyítási lehetőséggel kapjuk vissza ugyanazt a fotót. Térképrészletek, családfák, nagyméretű ábrák, diagramok, panorámafotók stb. esetében rendkívül praktikus, de jól jöhet 12 megapixel fölötti fotóknál is, különösen, ha fontos, hogy a részletekre azonnal ránagyíthasson, aki megkapja a linket, vagy megnézi oldalunkon a beépített képnézegetőt. Kis képeknél persze gyakorlatilag értelmetlen a dolog.
Tovább a szolgáltatáshoz >>>

Dropbox
Maradjunk még mindig a megosztásoknál, de ezúttal bármilyen nagyobb fájl online megosztására, sőt tárolására mutatunk egy jó megoldást. A Dropbox személyes kedvencünk, és nem véletlenül. Alapból 2 GB online tárhelyet kapunk, teljesen ingyen, amit feltornászhatunk 5 GB-ig, még mindig díjmentesen. Ha ez is kevés, akár 50 GB-ra is előfizethetünk, olcsón. A dolog lényege pedig, hogy az ide feltöltött fájlokat bárhonnan és szinte bármilyen eszközről elérjük.

Ha böngésző előtt ülünk, akkor azzal, de letölthetjük a windowsos, OS X-es klienseket, vagy a mobil alkalmazásokat is, hogy még kényelmesebben menjen a dolog. Ráadásul a Dropboxot számos külső gyártó is támogatja, így például a Documentcs to Docs irodai csomaggal könnyedén menthetünk rá vagy betölthetünk róla dokumentumokat. A feltöltött fájlok megosztása is egyszerű, elérhetővé tehetünk akár egy teljes mappát is, vagy kérhetünk közvetlen linket minden egyes feltöltött fájlhoz.
Tovább a szolgáltatáshoz >>>

Montage
Az idei év egyik legérdekesebb megoldása kétség kívül a Microsoft nevéhez fűződik. A Montage segítségével saját, magazinszerű, interaktív oldalakat hozhatunk létre a legkülönfélébb internetes tartalmakból (RSS feedek, Twitter és Facebook üzenetek, Youtube és Vimeo videók stb.). Ezeket az oldalon úgy rendezzük el, ahogy nekünk tetszik, és azután vagy használjuk mi magunk, mint saját, online hírlapot, vagy akár meg is oszthatjuk válogatásainkat a többi internetezővel.

Nagyon egyszerűen használható, és kifejezetten praktikus lehetőség.
Tovább a szolgáltatáshoz >>>

PDFescape
Ha szeretnénk egy PDF dokumentumba megjegyzéseket írni, kiemeléseket tenni, vagy csak variálnánk az oldalak sorrendjét, esetleg törölnénk valamit, de telepíteni ezért nem akarunk programokat, akkor a PDFescape a megoldás. Ülhetünk windowsos, linuxos vagy OS X-es gép előtt, a böngészőben simán elérjük a PDFescape oldal szerkesztő felületét.

A használatához még csak regisztrálni sem fontos, igaz, ha ezt megtesszük, cserébe legközelebb ott folytathatunk egy félbehagyott szerkesztést, ahol az abbamaradt.
Szóval, akár ingyenes regisztrációval, akár csak úgy, de pillanatok alatt megkezdhetjük PDF állományunk feltöltését. Némi korlátozás azért van: maximum 2 MB-os és legfeljebb 50 oldalas lehet a fájl. Ez mondjuk az átlagos PDF fájlok esetében azért bőségesen elegendő. Egy színes magazin PDF nyomtatásra optimalizált változatát amúgy sem igazán érdemes online szerkeszteni.
Tovább a szolgáltatáshoz >>>

Tineye
Kíváncsiak vagyunk, hányan használják engedély nélkül a Flickr-re feltöltött fotóinkat? Vagy csak találtunk egy képet, de nem emlékszünk, honnan van?

Nos, a Tineye oldalára feltöltve a képet vagy megadva annak online linkjét, pillanatok alatt kideríthetjük, hogy hány oldalon szerepel az adott fotó, grafika. Ilyen hát a fordított képkeresés, amikor az eredeti már megvan, csak azt akarjuk tudni, hol találjuk még meg a nagyvilágban…
Tovább a szolgáltatáshoz >>>

Virustotal
A vírusokkal kapcsolatban igazán biztosra akkor mehetünk, ha több vírusirtóval is ellenőrizzük az adott fájlt, viszont ez sok szempontból bajos dolog: ha több ilyet is telepítünk, és hagyjuk őket háttérben is működni, eszméletlenül lelassulhat a rendszerünk (és még jó, ha ennyivel megússzuk). Szóval telepíteni csak egyet érdemes, de ettől még nem kell lemondanunk a többiről sem.

A Virustotal.com oldalon több mint 40 ismert víruskereső motorral vizsgáltathatjuk meg a gyanús állományt, maximum 20 MB-os fájlméretig. Feltöltés után, ha már más is vizsgáltatta ugyanazt, akár rögtön megkaphatjuk az eredményt, az utolsó vizsgálat dátumával együtt. Ha mégis bevizsgálnánk a fájlt, annak sincs semmi akadálya. Kis várakozás után máris megtudhatjuk, melyik víruskereső mit gondol az állományról. Értelemszerűen minél többen diagnosztizálnak fertőzést, annál nagyobb az esélye, hogy nem vakriasztásról van szó, hanem valóban érdemesebb törölni a kérdéses fájlt, mint felhasználni…
A szolgáltatással még letöltés előtt, URL címet megadva is tudunk fájlokat átvizsgálni!
Tovább a szolgáltatáshoz >>>
 
Photoshop Express
Az Adobe online Photoshop-szolgáltatása nem ma indult, de mára annyira kinőtte magát, hogy nem maradhat ki egy ilyen válogatásból. Egy gyors és ingyenes regisztráció után nagyszerű, számtalan hasznos eszközt felvonultató fotóretusálóval dolgozhatunk, telepítés nélkül, közvetlenül a böngészőben. Az online alkalmazás természetesen nem a legnépszerűbb képszerkesztő program, a Photoshop kiváltására hivatott. Inkább a fotók gyors retusálására használhatják, elsősorban az otthoni felhasználók (bár ezúttal ezt még véletlenül sem a földrajzi elhelyezkedésre értjük, hiszen a tárolt képeinket és magát a programot is elérjük bárhonnan a világban, ha internet közelébe kerülünk).
Tovább a szolgáltatáshoz >>>

Evernote
Hasonlóan a Dropboxhoz, az Evernote is régi kedvencünk, amely helyett idén sem találtunk jobb megoldás. A szolgáltatás segítségével online jegyzeteket készíthetünk, amelyeket azután olvashatunk vagy tovább szerkeszthetünk egy böngészőben vagy a windowsos, OS X-es kliensekben, illetve a különféle mobil alkalmazásokban.

Havonta 40 MB tárhelyet kapunk ingyen, ami szöveges jegyzetekhez rengeteg, de mondjuk ha inkább hangos jegyzeteket vagy képeket, PDF fájlokat akarunk ide feltölteni, akkor érdemes elgondolkodni az előfizetésen. Nem drága, viszont nagyon megnyugtató érzés, ha minden jegyzetünkhöz hozzáférhetünk, bárhol, bármikor (a biztonság és bizalom más lapra tartozik, bár természetesen nem elhanyagolható kérdés).
Tovább a szolgáltatáshoz >>>

PrintWhatYouLike
Végül egy olyan megoldást mutatunk, amelynek a segítségével papírt és tintát spórolhatunk, ha már mindenképpen ki kell nyomtatnunk egy oldalt.

A PrintWhatYouLike oldalon csak be kell másolnunk a nyomtatni kívánt weblap URL címét, és pár másodperc múlva már szabadon garázdálkodhatunk a kérdéses lapon: törölhetünk menüket, képeket, bannereket vagy bármit, amire nincs szükségünk a papíron, és csak feleslegesen foglalná a helyet. Még egyszerűbb, ha elmentjük könyvjelzőink közé az oldal bookmarkletjét, így ugyanis egy kattintással megússzuk az URL-másolgatást is.
Tovább a szolgáltatáshoz >>>
 

Hozzászólások