Kipróbáltuk: Norton Commander – WinNC 5

Kipróbáltuk: Norton Commander – WinNC 5

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Bár a TC a világ legnépszerűbb (és egyik legjobb) fájlkezelője, előfordulhat, hogy néhány felhasználó nem elégedett...

Bár a TC a világ legnépszerűbb (és egyik legjobb) fájlkezelője, előfordulhat, hogy néhány felhasználó nem elégedett vele, nem áll kézre, vagy csak egyszerűen nem tetszik a TC-féle megközelítés. Bár mi is Total Commander hívők vagyunk, azért néha kitekingetünk a fájlkezelő piacra – most éppen a WinNC, azaz a hajdanán világelső Norton Commander legutóbbi, ötös verzióját próbáltuk ki.

A Total Commander rajongók jó, ha tudják: a kétablakos (szaknyelven „kétpaneles”) fájlkezelés nem a TC találmánya: funkcióinak többségét (sőt még a nevét is.. „commander” ugyebár…) a nyolcvanas-kilencvenes években minden PC-n megtalálható, DOS alapú, Norton Commandertől vette át. Ez persze nem gond: átvenni jól bevált dolgokat (és továbbfejleszteni azokat) nem szégyen, sőt!

Az eredeti Norton Commander és a kétpaneles fájlkezelés John Socha találmánya, ő fejlesztette ki az első DOS-os keretrendszert, amelyet aztán kibővítve és kicsinosítva, fájlkezelőként forgalmazott a Peter Norton Computing, „Norton Commander” néven.

Norton Commander - ilyen volt...

Tízenöt-húsz éve gyakorlatilag minden PC-n ott volt a „Norton” – a DOS parancssoros megoldásaihoz képest valóban áldás volt a kétablakos szoftverrel másolni/fájlt kezelni. Később azután érkeztek a klónok is: a linuxos Midnight Commander és a windowsos FAR, végül pedig a Windows (Total) Commander. A Norton sajnos nem tudott időben lépni, így az ezredfordulóra jelentősen lemaradt (konkrétan eltűnt) a fájlkezelők közül, a cég pedig átállt a vírusirtógyártásra, azóta már a Symantec részeként.

... és ilyen lett. Modern külső, de a filozófia ugyanaz mint húsz éve.

A jó öreg Norton Commander azonban nem is olyan régen, főnixmadár módjára feltámadt poraiból: a Holland Dunes Multimedia jóvoltából ismét van Norton Commander, igaz, „WinNC” néven, de a nagy előd nyomdokaiban, legalábbis ami a használhatóságot és a funkciókat illeti. Megijednünk nem kell: az a Norton, már nem DOS-os (mint neve is mutatja), teljesen Windows-alapú, modern, és mindent tud, amire csak szükségünk lehet.

A legjobb az egészben, hogy a WinNC teljesen ugyanazokat a shortcutokat és ugyanolyan menü-elhelyezést használ, mint az ős-Norton. Így ha valaki nagyon megszokta az eredeti NC-t, akkor a WinNC-re való átállás egész pontosan 0.1 másodpercet fog igénybe venni. A képességeit tekintve mindent tud, amire csak szükségünk lehet: beépített képnézegető, fájldarabolás és -egyesítés, nézőke, tömörítés stb.

Egyetlen hátránya talán az, hogy nincs hozzá annyi kiegészítő, mint a TC-hez. Nem ingyenes, viszont letölthető belőle egy próbaverzió. Ha tehát új fájlkezelőt keresünk, a WinNC-re feltétlenül vessünk egy pillantást, megéri! Letöltés.

Hozzászólások