Veszélyes Facebook, mérgezett Google, megtámadott okostelefonok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az internet 2011-ben sem lesz biztonságosabb hely, mint az előző években volt.

Az internet 2011-ben sem lesz biztonságosabb hely, mint az előző években volt. Nézzük, milyen fenyegetésekkel kell majd szembenéznünk az új esztendőben.

Mobil vírusok
Az okostelefonok növekvő népszerűségének köszönhetően a mobil készülékeket érő támadások várhatóan megtöbbszöröződnek. A bűnözők számára az egyre növekvő piac jó terepet kínál, mivel a mobil biztonsági szoftverek használata még nem tartozik a felhasználói kultúra alapelemei közé.

Zombik támadása
Az ESET adatai szerint a botnetek mérete a számítógépeket zombivá tevő fertőzések számával együtt folyamatosan növekszik. A bűnözők a hálózatok irányítására a legkülönbözőbb csatornákat , így például a Twittert használják. Jó hír viszont, hogy a biztonsági vállalatok egyre nagyobb sikereket érnek el a nagyobb botnetek lekapcsolásában, de ennek ellenére számolni kell a hálózatok számának növekedésével.

Vírusok Macen
A Java/Boonana.A tavaly novemberi megjelenésével egyértelművé vált, hogy az OS/X rendszerek elterjedésének köszönhetően vége a Macintosh számítógépek „védettségének”, felhasználói már vonzó célpontot jelentenek a bűnözők számára. Annak ellenére, hogy az Apple operációs rendszere szigorú biztonsági beállításokat tartalmaz, a kevésbé hozzáértő felhasználók bedőlnek a megtévesztő kártevőknek, és maguk kapcsolják ki azokat a korlátozásokat, amelyek megakadályoznák azok terjedését. A több platformon terjedni képes kártevők elleni harcban egyaránt fontos a vírusirtó szoftverek alkalmazása és a felhasználók oktatása.

Mérgezett keresők
A legnagyobb keresők találati listájának eltérítése vagy mérgezése már 2010-ben sem volt ritka.  A technika lényege, hogy a bűnözők különböző kereső kifejezésekre optimalizálnak weboldalakat, majd megvárják, hogy ezek felkerüljenek a keresők találati listájának elejére. Miután ez megtörtént, megfertőzik őket, és rajtuk keresztül a felhasználók számítógépeit. Ugyan a keresők folyamatosan próbálják kiszűrni a mérgezett oldalakat a találati listájukból, a nagyobb volumenű támadásokkal szemben sokszor tehetetlennek bizonyulnak.

Fertőző közösségi oldalak
A közösségi oldalakon az adathalászok rendszerint valamilyen vicces, érdekes üzenettel és képpel vagy videóval keltik fel a felhasználók érdeklődését, majd egy alkalmazás segítségével megpróbálják megszerezni személyes adataikat. A problémát az jelenti, hogy lehetetlen megkülönböztetni, hogy egy adott bejegyzést valóban az ismerősünk írta ki a saját üzenőfalára, vagy az egy kártevő működésének köszönhetően került oda.
A támadások hatására a Facebook több beállítást is elérhetővé tett, amelyek segítségével szabályozhatjuk, hogy milyen adatainkhoz férhessenek hozzá a különböző alkalmazások készítői. Ezeket azonban a felhasználóknak kell aktiválniuk, amire a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet. Az ESET szakértői ezért arra figyelmeztetnek, hogy a közösségi oldalakra csak olyan adatokat töltsünk fel magunkról, melyeket valóban bárkivel megosztanánk, és vegyük szigorúbbra a biztonsági beállításokat. A cég szakértői emellett folyamatosan figyelmeztetnek a Facebookon megjelenő új kártevőkre. 

Hozzászólások