A világ tíz legjobb laptopja - szerintünk

A világ tíz legjobb laptopja - szerintünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Lássuk, mely hordozható gépek érdemelték ki véleményünk szerint, hogy bekerüljenek a 2010-2011-es top tízbe.

 Lássuk, mely hordozható gépek érdemelték ki véleményünk szerint, hogy bekerüljenek a 2010-2011-es top tízbe. Listánk az „olcsó” kategóriától kezdve a szuperdrága gépekig minden kategóriában szerepeltet versenyzőket. Természetesen teljesen szubjektív módon – tekintve a piacon levő megszámlálhatatlan notebookgyártót és -típust, nem is lehet másként.

Olcsó kategória (100 ezer forinttól 130 ezerig) – munkához, utazáshoz.

1. Lenovo Thinkpad X100e
A Lenovo gépek hagyományosan az egyik legjobb megoldásnak számítanak, ha az ember „üzleti” notebookot keres. Játékokra nem igazán alkalmasak ezek a masinák, sőt multimédiás központot sem fogunk varázsolni belőlük; ha azonban egy megbízható társ kell vállalkozásunkhoz vagy a munkahelyünkre, akkor szinte bármelyik újabb Lenovo-modell remekül teljesít. A termékpaletta igen széles a Lenovo esetében, így az árak is. Az olcsó kategóriában versenyzők között is kiemelkedik azonban a kb. 120 ezer forintos áron beszerezhető X100e. Legnagyobb előnye az apró méret és a súly: a szerkezet csak másfél kilós. Apró mérete ellenére is kényelmes (meglepő módon még gépelni is elég jól lehet rajta). Egyetlen hátránya talán a viszonylag rövid üzemidő, ami kb. 220 perc alapos használat mellett. Az ára viszont roppant meggyőző!

2. HP Compaq Presario CQ56-111SA
A Compaq, a két cég összeolvadása óta, a notebook-piacon a HP belépő szintű laptopjait jelenti.  A Presario sorozat az évek alatt már bizonyított, a sorozat legjobb darabja szerintünk a CQ65-111SA lett. A szélesvásznú, 1366 x 768-os kijelző képe nagyon szép, még mozizáshoz is tökéletes. Az Intel Pentium T4500 elég erőt biztosít ahhoz, hogy minden üzleti és otthoni feladattal elboldoguljunk. A 3 072 Mbájt DDR2 memória talán lehetne kicsivel több (konkrétan 4 GB-ra gondoltunk), de mindez könnyen megbocsátható, ha az árcédulára pillantunk: a 111SA 110 ezer forint körül már elvihető (ha itthon mégsem sikerülne, akkor az Amazonon találunk még olcsóbban is.)

3. Dell Inspiron M101z
Végül következzen egy AMD-motorral hajtott versenyző az olcsó kategóriában: az M101z szíve és lelke egy 1,3 GHz-es, kétmagos Athlon II Neo K325, ami a mai „inteles” időkben szinte ritkaság. A gépecske többi paramétere is igen meggyőző: alacsony ára ellenére 4 GB memóriával, és egy hordozható gépek tekintetében „bikának” számító ATI RS880M integrált videokártyával érkezik. A merevlemez 320 GB-os, ami átlagosnak mondható, az üzemidő viszont elég jó. Ha ügyesen használjuk akár négy órát is kicsikarhatunk a kis gépből, a hatcellás akkunak köszönhetően. Ráadásul a videokártya van annyira erős, hogy ezen a gépen játszani, vagy HD videót nézni is zökkenőmentesen tudunk. Még HDMI csatlakozó is van, így tévére is egyszerűen ráköthetjük. Az ára 120 ezer forint körül mozog.

Közepes kategória (140 ezertől 200 ezer forintig) – munkához, asztali gép helyett, játékhoz.

1. Samsung Q430-JS02UK
Ne szépítsünk: ez a gép, legalábbis ami a kinézetet és az ergonómiát illeti, egy MacBook Pro-utánzat. De miért lenne ez baj? Szerintünk nem gond, sőt! Kifejezetten jó dolog, hiszen a masina nagyon szép, csak 35 mm vastag és 2,2 kiló. A lapos „gumigombokon” szinte élvezet gépelni, ráadásul nagyjából feleannyiba kerül, mint egy igazi Mac (kb. 190 ezer forintért vihetjük haza). Természetesen nem lesz olyan erős, mint egy MacBook Pro, de azért egy jó közepes masinát kapunk a pénzünkért. Egyszerűbb játékokhoz, filmek nézéséhez, netezéshez és persze munkához tökéletes.

2. Lenovo ThinkPad Edge
A „jó öreg” Edge, még mindig az egyik legjobb választás, ha egy kicsit erősebb, ám még megfizethető gépre van szükségünk. AMD és Intel verziót is kaphatunk, a legjobb azonban a Mac gépekről ismerős ún. „glossy” kijelző. Ellentétben a szinte minden üzleti laptopnál használt, matt felületű képernyőkkel, az Edge üveg kijelzőt kapott, ami tükröződik ugyan, viszont cserébe olyan színeket és látványt produkál, amivel a „matt” kijelzők sajnos nem versenyezhetnek. 170 ezer forintba kerül a gép; ha szeretjük fotóinkat és filmjeinket igényes kijelzőn és szép színmélységben viszontlátni, akkor remek választás!

3. Dell Inspiron 15R (Core i3)
A közepesen megfizethető árkategória nyertese, az Insprion sorozat 15R változata.  Több okból is belopta magát a szívünkbe. Egyrészt nagyon szép és elegáns. Másrészt az Intel Core i3 430M processzor a legerősebb a Core i3 sorozatból, így a sebességgel nem lesz gondunk (akár videókat is könnyedén vághatunk ezzel a géppel). Az ATi HD 5470 videokártya 1 GB memóriával szintén jónak mondható, egyedül talán a merevlemez az, ami kicsit elmarad a többi komponenstől, hiszen csak 250 GB-os, ami napjainkban már elég kevés. A legjobb azonban a nagyméretű (15,6 inch) kijelző: elképesztően szép képet produkál, nagy fényerő, éles vonalak és élénk színek. Családi notebooknak tökéletes választás: lehet rajta játszani, videózni és dolgozni is. Az ára 150 ezer és 170 ezer forint között mozog.

 

Csúcskategória (200 forint felett) – akár asztali gép helyett is

1. Sony VAIO VPCZ12V9E/X
Ha a pénz nem gond, akkor érdemes barátkozni a VAIO kimondhatatlan (és valószínűleg a notebookok világában a legtöbb mássalhangzó felhalmozásával büszkélkedhető) VPCZ12V9E/X-szel. Fogyasztói ára olyan rettenetes, hogy csukott szemmel fogjuk leírni: 670 ezer és 690 ezer forint között mozog. Cserébe viszont egy zokszó nem hagyhatja el ajkunkat a gép megvétele után: ez a VAOI ugyanis egyszerűen szuper! 2,66 MHz-en ketyegő, Core i7-620M processzor, ami automatikusan „túlhajtja” magát 3,33 GHz-ig, ha arra lenne szükség. Hat (!) gigabájtnyi DD2 memória, 13 inches kijelző 1600 x 900 felbontással, a szokásos gyönyörű Sony színekkel és fényerővel. NVIDIA GeForce GT 330M 1 Gbájt videokártya-memóriával, hogy minden játékkal és mozgóképpel elboldoguljunk, beépített kártyaolvasó, kamera, mikrofon, hangszórók és minden, amit egy VAIO esetében megszokhattunk. A gép ráadásul pihekönnyű (1,4 kg), és hatórás üzemidőt is kibír. Méretének köszönhetően utazáshoz, üzleti gépnek is tökéletes, paramétereit tekintve viszont lazán veri az asztali gépeket is.

2. MacBook Pro 2011
Az új MacBook-széria csak nemrég érkezett (bővebben itt) mi azonban máris megelőlegezzük a bizalmat. A 13 inches verzió ára (legalábbis a hivatalos Apple-ár) kb. 215 ezer forintnak megfelelő összeg, itthon 315 ezerért kaphatjuk meg. Ezért az összegért kapunk Intel Core i5-ös (2,3 GHz), kétmagos processzort, 4 GB RAM társaságában, 320 GB-os merevlemezzel. A 17 inches verzió ára megközelítőleg hétszázezer forint, így a toplistás VAIO-nál kicsit drágább, a paramétereiben viszont meggyőzőbb (igaz, nem annyira hordozható).

3. Samsung kilences széria
Sajnos még nem kapható – a kilences szériát az idei CES-en jelentették be (részletes írásunk itt). Mi azonban rögtön beleszerettünk, még azt is megkockáztatjuk, hogy jobb lesz, mint a hajszálvékony Macbook Air. Vastagságuk (vékonyságuk?) ugyanannyi: mindkét gép 1,7 cm, a Samsung hardverparaméterei azonban jóval meggyőzőbbek: Core i5 2537M, 4 GB memória, ráadásul két külön mélynyomó is van a sztereó hangszórókon felül, ami a kevesebb, mint két centiméter vastagságú gépházat figyelembe véve igen szép teljesítmény. 300 ezer és 350 ezer forint körül juthatunk majd hozzá pár hónapon belül itthon is.

Hozzászólások