Készítsünk fotómozaikot játszi könnyedséggel, ingyen!

Készítsünk fotómozaikot játszi könnyedséggel, ingyen!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A sok különböző fotóból egy képpé összeálló mozaik egy nagyon látványos alkotás, különösen, ha sikerül megfelelő...

A sok különböző fotóból egy képpé összeálló mozaik egy nagyon látványos alkotás, különösen, ha sikerül megfelelő méretben kinyomtatnunk. Utóbbiban mi nem tudunk segíteni, de a fotómozaik összeállításához azért tudunk ajánlani egy kiváló ingyenes megoldást.
Az AndreaMosaic egy könnyen használható, ráadásul ingyenes mozaikkészítő szoftver, amelynek külön érdekessége, hogy létezik belőle telepítés nélkül használható “portable” verzió is, illetve cross-platform, így Windowson, Linuxon és OS X-en egyaránt működik.
A program elindítása után a képméret, a PPI szám és a mozaikdarabkák száma külön megadható, és ha első lépésben kiválasztjuk a mozaik alapjául szolgáló fotót, akkor rögtön láthatjuk is, nagyjából miként rendeződnek majd el a darabkák.

Gyorsan elvégezhetjük a beállításokat

A Tile Images gombra kattintva felvehetjük listákba a mozaikdarabként szolgáló képeket tartalmazó mappákat (készíthetünk többféle variációt, és ezek között később egy kattintással válthatunk). A képek felvételekor a program analizálja is azokat, ami nem túl gyors folyamat, de érdemes kivárni.
Ha ez is megvan, már csak azt kell meghatároznunk, hogy a mozaikként használandó képekből egy-egy akár többször is szerepelhet-e az összeállításban (ha igen, hányszor), engedjük-e a képek forgatását, tükrözését stb. Illetve beállíthatjuk azt is, mennyire látszódjon az eredeti kép a mozaikok alatt.

Több mappát is megadhatunk forrásként

Ha ezzel is megvagyunk, már csak egy kattintás a Create Mosaic gombra, és ha nem is pillanatok alatt, de elkészül a remekmű. Az elkészítési idő függ a választott képmérettől, a mozaikok számától stb. Adott esetben órákig is eltarthat!
Érdekesség, hogy a program akár videót is készít, ha arra lenne szükségünk, de kérhetünk maszk állományt, vagy mozaikokra darabolást is (minden darabot külön képként elmentve). Megválaszthatjuk a mozaikok keretének színét, méretét, választhatunk kimeneti fájlformátumot (JPG, TIFF, BMP stb.), egyszóval mindent úgy alakítunk, ahogy kedvünk tartja.

A kész mozaikot nyomtathatjuk, vagy használhatjuk háttérképként

Ha hirtelen nem lenne elég fotónk a mozaikkészítéshez, akár egy videót megadva. annak képkockáit is felhasználhatjuk forrásként!

Akinek mégsem tetszene az AndreaMosaic, annak a korábban bemutatott, hasonló rendeltetésű szoftverek és online szolgáltatások megtekintését javasoljuk, amelyekből egy csokorra valót összegyűjtöttünk itt a cikk alatt, a Kapcsolódó anyagok részben.

Hozzászólások